Зеленський відвідав курсанта В’ячеслава Золочевського, який отримав поранення внаслідок катастрофи військового літака Ан-26 / фото facebook.com/zelenskiy95

Президент України Володимир Зеленський відвідав у військовому медичному центрі курсанта В’ячеслава Золочевського, який отримав поранення внаслідок катастрофи військового літака Ан-26 напередодні ввечері поблизу Чугуєва.

Про це повідомляє прес-служба Офісу президента.

Зазначається, що глава держави прибув до Військово-медичного клінічного центру Північного регіону, куди госпіталізовано пораненого 20-річного курсанта льотного факультету Харківського національного університету Повітряних сил ім. Івана Кожедуба.

Відео дня

Начальник Центру Едуард Хорошун повідомив президентові, що стан постраждалого – середньої тяжкості. Однак, попри це, військовий перебуває у свідомості.

Золочевський розповів Зеленському, що падіння літака сталося дуже швидко, й було незрозуміло, що відбувається. За його словами, курсанти та члени екіпажу літака були знайомі і вже літали разом.

Президент поцікавився, чи мають лікарі та постраждалий усе необхідне і побажав Золочевському якнайшвидшого одужання.

Також глава держави поспілкувався з матір'ю курсанта та висловив їй слова підтримки. У разі потреби їм буде надана вся необхідна допомога.

Курсант Харківського національного університету Повітряних сил ім. Івана Кожедуба В’ячеслав Золочевський – єдиний, хто вижив у катастрофі військового літака Ан-26, що сталася під час планових навчальних польотів 25 вересня 2020 року поблизу м. Чугуєва Харківської області. На борту літака перебували 20 курсантів і 7 членів екіпажу.

Читайте такожАварія Ан-26 під Харковом: рятувальники знайшли тіла усіх загиблих

Під час спілкування хлопець розповів, що коли прийшов до тями після удару, побачив, що товариш горить і почав його рятувати.

"Вночі В'ячеслав отямився біля уламків літака Ан-26, в якому летіла вся команда, друзі, побратими. Вогонь, знищений літак, темрява й тіла навколо. Один з хлопців поруч горів, і Слава кинувся його гасити. Йому вдалося дати ще один шанс іншому курсанту, який однак, на жаль, помер від опіків сьогодні вранці. Це героїзм посеред поля смерті", – написав Зеленський на своїй сторінці у Facebook.

Разом з президентом потерпілого провідав і глава Харківської ОДА Олексій Кучер.

"Хлопець розповів, що відбувалося. Ми його не навантажували запитаннями, просто запитали, чим ми можемо допомогти. Сказав, що все відбувалося, як в комп’ютерній грі, що він, коли отямився, побачив, як горить його товариш, і він допомагав фактично гасити полум'я на цьому хлопці, який перебував вчора в лікарні. І, на жаль, сьогодні помер", — розповів Олексій Кучер.

За уточненими даними, курсант не вистрибував з літака, а вижив всередині нього, пише Суспільне.UA.

"Він всього не пам'ятає, він втратив на певному етапі свідомість. Після того, як він прийшов в себе, він покинув уламки літака, наскільки нам зараз зрозуміло, і почав гасити полум'я на своєму колезі. Він вижив, знаходячись в літаку", — сказав Кучер.

За словами лікарів, постраждалий перебуває у стані середньої тяжкості.

"Але фізично навіть в задовільному, тому, я думаю, з плином незначної кількості часу, мінімум тиждень він там буде знаходитись", — зазначив Кучер.

Нагадаємо, рятувальники на місці аварії літака Ан-26 під Чугуєвом у Харківській області завершили пошук тіл загиблих. Золочевський став єдиним уцілілим після катастрофи.

Катастрофа Ан-26 на Харківщині: подробиці

  • Ввечері 25 вересня у Харківській області поблизу Чугуєва зазнав катастрофи військовий літак Ан-26, на борту якого перебували 27 осіб - військові льотчики і курсанти університету Повітряних сил ім. Кожедуба. Загинули 26 осіб.
  • Слідчі ДБР відкрили провадження за фактом порушення правил польотів та підготовки до них, що спричинило катастрофу і тяжкі наслідки (ст. 416 Кримінального кодексу України).
  • Міністр оборони Андрій Таран заявив, що, згідно з попередніми даними, причиною катастрофи літака стало те, що він зачепився крилом за землю. Ан-26 був 1977 року виробництва. На ньому здійснювалися тренувальні польоти.
  • Президент Володимир Зеленський оголосив сьогодні в Україні день жалоби для вшанування пам'яті загиблих льотчиків і курсантів.