СБУ прийшла з обшуками у Почаївську лавру / фото від джерел

Служба безпеки України проводить обшуки в Почаївській лаврі, у якій Українська православна церква Московського патріархату безоплатно користується культовими спорудами.

Про це УНІАН повідомили джерела в правоохоронних органах.

"Сьогодні зранку співробітники СБУ навідалися з обшуками у Почаївську лавру, яка належить УПЦ (МП)", - повідомили джерела.

Відео дня
СБУ в Почаївській лаврі / фото від джерел

Зокрема, за даними джерел, попередня причина візиту – поширення російської ідеології представниками Лаври.

СБУ в Почаївській лаврі / фото від джерел

Оновлено о 12:16: СБУ підтвердила проведення слідчих дій на території Почаївської Успенської лаври УПЦ (МП) у межах кримінального провадження щодо причетності керівництва Лаври до розпалювання національної ворожнечі та ненависті.

Обшуки у Почаївській лаврі / СБУ

"За даними слідства, представники Почаївської лаври оприлюднили на сайті монастиря публікацію, в якій ображали національну честь та гідність іудеїв, а також розпалювали релігійну ворожнечу до представників усіх церков, окрім УПЦ. Крім того, у цьому дописі клірики УПЦ (МП) поставили під сумнів існування України як суверенної держави окремо від Росії. Ініційована Службою безпеки експертиза підтвердила наявність у тексті інтернет-публікації висловлювань, які розпалюють міжнаціональну ворожнечу та ненависть", - зазначають у СБУ.

Обшуки у Почаївській лаврі / СБУ

У коментарі говориться, що у межах кримінального провадження за ст. 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, релігійної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

Комплексні заходи проводять співробітники СБУ в Тернопільській області спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва Тернопільської обласної прокуратури.

СБУ прийшла з обшуками в Почаївську лавру
СБУ прийшла з обшуками в Почаївську лавру

Доля Почаївської лаври

Наприкінці 2022 року Тернопільська обласна рада звернулася до керівника уряду, парламенту, СБУ та генпрокурора щодо повернення Почаївської лаври до державної власності та розслідування антиукраїнської діяльності священнослужителів УПЦ (МП).

Згодом Міністерством культури та інформаційної політики створено комісію, що перевіряє використання УПЦ МП об'єктів Почаївської лаври.

Весною цього року тодішній міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив, що у Почаївській Успенській лаврі триває перевірка фінансової звітності.

5 квітня у Верховній Раді запропонували підтримати звернення до уряду про розірвання з УПЦ (Московського патріархату) договору оренди комплексів споруд Почаївської Успенської лаври. Відповідний проект постанови (№9179) зареєстровано 3 квітня. У пояснювальній записці до нього сказано, що сьогодні Почаївська лавра є "джерелом "русского мира" і стала "форпостом антиукраїнських сил та осередком міжконфесійного протистояння й розбрату".

До Лаври входить 18 споруд, їх було передано в оренду в 2003 році (за часів прем’єрства Віктора Януковича при президенті Леоніду Кучмі) на 49 років, яка має діяти до 2052 року.

У Почаївській лаврі причаїлися віддані "фанати Путіна". Весною СБУ повідомила про підозру 48-річному послушнику Почаївської Успенської лаври УПЦ (МП) за заперечення російської агресії.

Вас також можуть зацікавити новини: