Сергій Цюпко представляє Музейну Резиденцію: Нова сторінка музейної історії

З початком війни всі наші сили направлені на наближення перемоги, однак мистецтво не ставиться на паузу. Воно знаходить своє втілення в творчих роздумах.

Відчувати цей настрій – це дар.

Саме тому мистецтво залишається актуальним навіть у часи страшної війни, яка прийшла на нашу землю. Одні роботи надихають, інші чарують чи змушують зупинитись та замислитись.

Відео дня

Колекція Першого приватного Музею сучасного мистецтва, яка налічує 6000 експонатів, викликає величезний інтерес в суспільстві у тих, хто відслідковує художнє життя країни, тих, хто професійно залучений до вивчення конкретних часових відрізків мистецького життя країни, періодів творчості окремих митців. Кожна робота – предмет індивідуального розгляду. І є розуміння, що Сергію Вікторовичу Цюпку вдалося зберегти найцінніший художній фонд країни, який мав усі підстави зникнути.

Директорка музею Оксана Коваль зазначає, що сьогоднішній музейний курс незмінний - поповнення колекції, її популяризація і відповідно – втілення в життя задумів. Навіть війна не призупинила поступального руху інституції, хоча ця вимушена пауза у виставковій діяльності дозволила сфокусуватися на фондовій та реставраційній роботі, що є надзвичайно важливим. В цей час ми активізували проект "Арт-Вояж", який, подорожуючи музеями України, знайомив з колекцією регіони країни і не тільки виставками, але й поповненням місцевого бібліотечного фонду нашою поліграфією, мистецькими альбомами і каталогами.

Поки будівництво головного Музейного Дому знаходиться в планах, поки проектна робота, спрямована в майбутнє продовжується, свою порцію натхнення та естетики можна отримати вже зараз, адже ще одна наша музейна локація розпочинає шлях!

Відкриваємо в Києві "Музейну Резиденцію" за адресою вул. Євгена Коновальця 44 А. Новий простір музею, покликаний відновити активну виставкову роботу у звичному, традиційному форматі. Територія в півтори сотні метрів експозиційної площі, дасть можливість продовжити знайомство з колекцією. З появою нової адреси, з`явилася можливість відтворити проекти, створені майже за 20-річний музейний період, наповнити новим змістом, підказані сьогоднішнім часом, теми.

Сергій Цюпко представляє Музейну Резиденцію: Нова сторінка музейної історії

"Ми живемо життям своєї країни і розуміємо, як необхідна в будь-якій формі увага до людей та до їх потреб, – каже фундатор Першого приватного Музею сучасного мистецтва Сергій Цюпко, - Відкриваючи зараз новий музейний простір, ми одночасно продовжуємо програму, яку здійснює "Благодійний фонд Сергія Цюпка" щодо допомоги родинам постраждалим під час військових дій, війни, яка прийшла в наш дім. Окремо не забуваючи і про дітлахів - на Новий рік тішимо їх подарунками. Думаю, що на черговому етапі музейної історії, на новій території ми знайдемо форми зацікавлення їх музейними програмами".

"Музейна резиденція" – можливість залучити в свій обрій і тих, хто надихається художньою творчістю, для кого нова локація – додаткове джерело не лише естетичного наповнення, а й місце творчого спілкування, дискурсу фахового, професійного.

Ім'я Сергія Вікторовича Цюпка в художньому житті країни стало знаковим.  Саме він на початку цього століття відкрив Перший приватний музей сучасного мистецтва. Пройшли роки, і якось, в одній із бесід з музейниками ми почули: "Оренда, навіть найцікавіших приміщень, які були у нас до того – добре, але свій Музейний Дім – це і свій світ! Будемо будувати власне приміщення"! Слова людини, яка благодійними справами стала на рівень зі славними меценатами минулого, мають вагомі підстави для втілення. Будинок для своєї збірки – це і втілення власного погляду, можливість зібрати під одним дахом як постійну експозицію, так і дати простір будь-яким виставкам та проектам, можливість поринути в мистецьку атмосферу художнього розмаїття і при цьому згадати, як кожен експонат пов`язаний з тобою, історією придбання, твою причетністю до того і наочно відчути, що справа життя – ось вона! Високі перспективи, звісно, чекають мирного часу, але плани на будівництво закладаються в технічну, проектну документацію вже сьогодні. Вимальовуючи образ Дому для мистецького зібрання, Сергій Цюпко підходить дуже вибагливо до всього, що пов'язане з професійним функціонуванням установи.

Сергій Цюпко представляє Музейну Резиденцію: Нова сторінка музейної історії

Новий простір відкривається виставкою нових надходжень. Діапазон часовий достатньо широкий. Здалося цікавим відібрати твори, які були подаровані чи придбані музеєм. Експозиція - ніби проміжний підсумок в роботі, що важливо зафіксувати. Виставку творів, що надійшли на зберігання, якою відкривається нова локація, назвали просто та ємно – "Надходження". Думається, що вона дасть привід робити такі звіти періодично, оновлюючи час від часу склад учасників.

Сьогодні один перелік імен говорить про рівень представлення: Л.Рапопорт, Животкови, Бровді, І.Марчук, М.Вайсберг, О.Міловзоров, О.Єржиковський, Коткови, О.Захарчук, Н.Бондаренко, М.Стороженко, Н.Денисова, М.Мазур, Д.Стецько та багато інших, чий внесок у художній контекст історії України яскравий.

Завдяки погляду митців, буде зрозумілим і час, який ми проживаємо.

Даючи старт "Музейній Резиденції", Сергій Цюпко наголошує: "Наші плани на музейні перспективи лишаються чинними. Чекаємо на закінчення війни, на творче відновлення".

Сьогодні - час "Музейної Резиденції"! Віримо, що її камерний формат припаде до душі киянам і всім тим, хто давно входить до кола друзів музею. Нова музейна адреса – ще одна сторінка в біографії мистецької установи, яка безупинно працює і будує перспективні плани. Кожен поступовий крок наближує нас до спільної мети.                                                         

Побажаємо їм здійснення! Вдачі "Музейній Резиденції", щасливого творчого шляху!