Кирило Бурда запевняє, що йому погрожували психлікарнею та фізичним насиллям / фото suspilne.media

Військовий 32-го реактивного артилерійського полку ВМС ЗСУ Кирило Бурда заявив про побиття та вимагання грошей через відмову зливати паливо з військової техніки.

В Одесі прокуратура почала розслідування за фактом заяви військовослужбовця, повідомив УНІАН в.о. керівника Одеської спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Максим Брильов.

За його словами, відповідна заява військовослужбовця військової частини 1325, яка дислокується в Одеській області, надійшла в роботу Одеської спеціалізованої прокуратури 6 липня.

Потерпілий стверджує, що піддається фізичному і психологічному тиску з боку товаришів по службі, у тому числі командира підрозділу, і що у нього вимагають гроші та документи на житло.

Як зазначив Брильов, наразі проводяться відповідні слідчі заходи, допит потерпілого. Зокрема, він розповідає факти, на його думку, порушень товаришами по службі та керівництвом.

Вже відкрито провадження за ст. 406 (порушення статутних правил взаємовідносин між військовослужбовцями за відсутності відносин підпорядкованості) Кримінального кодексу України.

"Це у зв'язку із заявою про психологічне насильство", - пояснив Брильов.

Крім того, у зв'язку з твердженням потерпілого про вимагання з боку командира розпочато справу за ч. 4 ст. 426-1 (перевищення військовою службовою особою влади або службових повноважень).

Надалі, у разі необхідності, прокуратурою будуть вжиті відповідні заходи щодо всіх причетних до того, що трапилося.

"Якщо буде необхідність, заявника переведуть в іншу військову частину, буде забезпечена його безпека", - сказав Брильов.

Раніше в соціальних мережах з'явилося відеозвернення вищеназваного військовослужбовця - 21-річного Кирила Бурди. Він заявляє, що проходить військову службу в 32-му артилерійському полку (в/ч 1325), де піддається знущанням, побиттю і психологічному тиску.

"Товариші по службі почали вимагати у мене гроші, документи на житло, у тому числі командир підрозділу, в якому я служу... Я поїхав на полігон, там мене почали гнобити, пригнічувати, вимагати гроші", - стверджує солдат. За його словами, він звернувся до спеціалізованої прокуратури і повідомив про те, що відбувається на відповідну "гарячу лінію".

Як розповів Бурда Суспільному, командування та співслужбовці вимагали з нього гроші та цькували після того, як він відмовився виконувати "наказ" і зливати з військових машин бензин для подальшого продажу.

"Я охороняв у лісі техніку. І вони вимагали, аби я пропускав машини військової частини, які будуть заїжджати та зливати бензин. Виїжджати та вивозити його для продажу у магазини, які розташовані поруч. Тобто змушували рядових матросів перевдягатись у цивільні речі й зливати бензин", - пояснив Бурда.

Військовий запевняє, що йому погрожували психлікарнею та фізичним насиллям. Після цього він звернувся до Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері.

"Було таке, що мене по голові вдарили. Сказали, що треба робити щеплення проти коронавірусу. Я написав рапорт про відмову. Через декілька днів підбіг старший матрос і вколов мене шприцом у спину зі словами: "Я тебе провакцинував", - розповів солдат.

За словами матері військового Тетяни Бурди, після відмови виконувати наказ її сина за фабрикованим висновком визнали психічнохворим.

"Доцькувались до того, що командир вирішив домовитися у психлікарні. Там його напоїли, у їжу підлили якусь бридоту. Насильно його затягнули в сільську психлікарню. Я потім дзвонила його керівництву. Сказала, що солдати - не раби, а вони - не рабовласники", - розповіла мати.

Читайте такожКурсанти академії ДПСУ заявили про тиск керівництва через їхню скаргу на умови проживання в казармі

За словами начальника прес-служби командування морської піхоти ВМС ЗСУ Олександра Завтонова, наразі у військовій частині призначили службову перевірку.

"Якщо певні компетентні органи будуть проводити слідчі дії з цього питання, то з нашого боку буде максимальне сприяння. Якщо певні посадовці все ж виявляться винними, то буде відповідальність, як це передбачено чинним законодавством", - зазначив Завтонов.

Вас також можуть зацікавити новини