Ілюстрація / REUTERS

Більше третини українців погоджуються із засудженням СРСР як комуністичного тоталітарного режиму.

Як передає кореспондент УНІАН, результати відповідного опитування на прес-конференції представив аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Сергій Шаповалов.

Читайте такожУкраїнці заговорили про політичні репресії чинної влади – опитування

Відео дня

За його словами, 34% українців погоджуються із засудженням СРСР як комуністичного тоталітарного режиму, що здійснював політику державного терору, як це передбачено законодавством України. Близько 31% не підтримують таке рішення, ще 15% це байдуже, а 19% не визначилися із своїм ставленням.

Результати опитування свідчать, що у західному регіоні більше тих, хто погоджується із засудженням СРСР (47% "за" і 23% "проти"), у Центральному регіоні думки розділилися майже навпіл (35% "за" і 31% "проти").

На сході та півдні дещо більше негативних ставлень – 23-24% підтримують засудження СРСР і 35-37% не підтримують.

Серед молодих людей традиційно більше байдужих, а серед людей старшого віку менше байдужих і більше тих, хто не погоджується із засудженням СРСР.

При цьому частка тих, хто позитивно ставиться до засудження СРСР, майже однакова серед усіх вікових груп.

***Загальнонаціональне дослідження проведене Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології з 17 по 22 квітня в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Дослідження проводилося методом CATI (телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера) на основі випадкової вибірки номерів мобільних телефонів. Опитано 2 тис. осіб, вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України. Статистична похибка вибірки не перевищує 2,2%.