Поліцейські застосували силу проти аспіранта Олександра Кір’якова / фото Радіо Свобода

У Києві 15 червня під час акції на підтримку підозрюваного у вбивстві активіста Сергія Стерненка правоохоронці побили аспіранта історичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка, учасника бойових дій на Сході України Олександра Кір’якова.

Читайте такожСуд обрав Стерненку запобіжний західПро це йдеться в заяві історичного факультету.

«Кір’якова б’ють поліцейські, тоді як він вже лежить на землі. Таке нелюдське ставлення до громадянина, молодого дослідника та ветерана війни за незалежність не вкладається в рамки здорового глузду», – йдеться у зверненні.

Відео дня

В університеті нагадали про протести у світі проти свавілля поліцейських, а також про гучні скандали із правоохоронцями в Україні.

«Боляче констатувати, що деякі наші правоохоронці розтоптали Конституцію, забули уроки Революції Гідності – і те, якою трагедією обернулися насильні дії їхніх попередників проти демонстрантів у 2013-2014 роках. Вони не хочуть бачити справжніх ворогів, які щодня вбивають наших захисників на Східному фронті», – говориться в заяві.

Колеги Кір’якова висловили надію, що повідомлення керівника поліції Києва Андрія Крищенка щодо відсторонення поліцейських та початку службової перевірки не буде «банальним окозамилюванням», а дасть реальні результати.

Серед постраждалих від дій поліцейських, крім Кір’якова, – і прес-секретар екс-міністра охорони здоров’я Уляни Супрун та дівчина Сергія Стерненко Наталія Усатенко.

Наталія Усатенко / фото bykvu.com

Про це написала у себе на сторінці в Facebook Супрун.

Читайте такожЗранку суд збереться ще на одне засідання щодо домашнього арешту Стерненка«Вчора вони, як і сотні інших українців, прийшли захищати справедливе правосуддя та право на самозахист в нашій країні на суд над Сергієм. Але поліцейські застосували проти них силу, грубо перевищивши свої повноваження. Олександр як офіцер складав присягу на захист українського народу. Ще в п'ятницю на суді він намагався потрапити в приміщення, коли туди не пускали громадян, які прийшли підтримати Сергія. Вчора він намагався врятувати людей, яких без жодних на те причин схопили спецпризначенці МВС. Наталка ж намагалась допомогти Саші, якого повалили на землю та били ногами. Зрештою, Сашка затримали», – зазначила вона.

За словами Супрун, проти них обох уже почали інформаційні атаки.

Як повідомляв УНІАН, 15 червня Шевченківський райсуд Києва обирав запобіжний захід громадському активісту Сергію Стерненку. У 2018 році на Стерненка було скоєно три напади. Він пов'язує їх зі своєю активною громадською діяльністю, зокрема участю в акціях проти забудови Одеси.

СБУ відкрила справу за фактом смертельного поранення одного з чоловіків, які скоїли на нього напад у 2018 році, Івана Кузнєцова.

11 червня Стерненку повідомили про підозру у вчиненні злочину за ст. 115 ч. 1 (умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині) та ст. 263 ч. 2 (носіння холодної зброї без передбаченого законом дозволу) Кримінального кодексу України. В СБУ заявили, що експертиза засвідчила версію про умисне вбивство Стерненком свого нападника Кузнєцова.

12 червня пізно ввечері засідання суду з обрання Стерненку запобіжного заходу перенесли на 15 червня. Слідчий СБУ просив суд обрати Стерненку запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

15 червня, під час чергового загострення ситуації біля суду поліцейські спецпризначенці почали висмикувати з натовпу і затримувати активістів. У це втрутились народні депутати, щоби визволити затриманих, зокрема Роман Лозинський. Він побачив, як поліцейські тягнуть дівчину за очеплення. Депутат спробував пройти через це очеплення, щоб розібратися, що сталося. Однак його не пустили попри те, що він показав посвідчення народного депутата. Лозинського правоохоронці почали штовхати ліктями і бити шоломами. Також депутату порвали футболку і подряпали обличчя. За оцінками Лозинського, затримали 5 осіб, серед них один з активістів Микола Виговський.

Фотографам вдалося зафіксувати, як одного із затриманих поліцейські б'ють ногами у дворі суду, за поліцейськими машинами.