Павло Вовк / Facebook

Подавши позов до Європейського суду з прав людини зі скаргою на дії НАБУ, голова Окружного адмінсуду Києва Павло Вовк намагається не просто оскаржити дії цього органу, а й донести до Європи інформацію про те, що НАБУ грубо порушує українські закони та європейську практику.

Про це заявив політтехнолог, керівник Центру «Третій сектор» Андрій Золотарьов.

"НАБУ має статус органу, скажімо так, який окремо стоїть в нашій правоохоронній системі. По суті, він більше орієнтується на те, як його роботу оцінять в посольствах США і Великої Британії, ніж на те, яка оцінка буде дана Верховною Радою, Кабміном, офісом президента. Звідси методи роботи НАБУ на межі фолу, які не могли собі дозволити інші правоохоронні органи - такі як, наприклад, провокація хабаря. Тобто, це незаконно, карається кримінально, але тим не менше НАБУ це собі дозволяє. Чому? Тому що закон для них як був не писаний, так і не писаний зараз. Немає гучних кримінальних справ за зловживання повноваженнями або порушення з боку НАБУ. Очевидно, у них (НАБУ - ред.) є "охоронна грамота" з боку їхніх "патронів" і це дозволяє їм так діяти навіть щодо суддівського корпусу. Вовк розуміє цю ситуацію і, природно, він буде прагнути ці настільки кричущі факти донести. Не стільки до української аудиторії, скільки до європейської. Для якої специфіка дій українських професійних антикорупціонерів є надзвичайною - там не практикуються подібні методи - європейський підхід полягає в тому, що все має бути за законом. Чого не скажеш про НАБУ", - зазначив він.

Відео дня

У зв'язку з цим експерт співчуває звичайним громадянам, які потраплять під жорна Бюро.

"Вовк, як би там не було, це суддівська еліта, людина, що володіє зв'язками і можливостями. І можна тільки поспівчувати пересічному українцю, який опиниться в "переробці", пов'язаній зі сферою інтересів НАБУ. Оскільки, ще раз підкреслюю, на такі "дрібниці" як дотримання закону, НАБУ не дуже-то і озирається", - заявив він.

Експерт передрікає, що у справі «Вовк проти України» ЄСПЛ стане на бік судді. Однак, на його думку, глобально це не розв'яже проблему.

"Досить високі шанси, що там не залишать без уваги самодіяльність і вільне трактування законів українськими антикорупціонерами. Але поки там будуть розглядати справу, пройде дуже багато часу і це проблема. Деякі люди втрачають майно, фінансові та інші активи за той час, поки йде розгляд їхніх справ в ЄСПЛ. Зрозуміло, що потім присудять компенсацію з боку держави, все одно вона не покриє тих витрат, які виникають для тих, хто опинився в таких «переробках», - нагадує політолог.

Нагадаємо, раніше голова Окружного адмінсуду Києва Павло Вовк повідомив у Фейсбук, що ЄСПЛ прийняв до розгляду його позов, в якому він оскаржить незаконні дії НАБУ.