hcac.court.gov.ua

Вищий антикорсуд відмовив детективам НАБУ у продовженні строків попереднього розслідування у справі "суддів Окружного адмінсуду Києва". Таке рішення в середу прийняв суддя ВАКС Андрій Біцюк. Антикорупційні активісти вже заявили про те, що йдеться, фактично, про провал розслідування.

На думку юриста Ростислава Кравця, мова йде не про якісь політичні інтриги, а про об'єктивну ситуацію, коли навіть лояльний НАБУ суд більше не міг закривати очі на порушення.

"НАБУ не надало аргументів, які б підтверджували необхідність продовження термінів досудового розслідування... Вони розповідали про необхідність проведення ще якихось експертиз, але при цьому у них досі немає навіть зразків голосу. Що вони подали на експертизу без зразків голосів, незрозуміло... Доступ до так званих „плівок“ у НАБУ є вже два роки і за цей час там нічого не зробили. Тому суд об'єктивно дійшов висновку, що немає підстав для продовження ось цього всього театру абсурду", - заявив адвокат, пише "Капітал".

Відео дня

На його думку, у даної справи немає судової перспективи.

"Є ж ще одна справа, яку НАБУ до суду навіть не передало, - позаторік суддям вже пред'являлися підозри. Нинішню справу НАБУ все ж вирішило передавати до суду, але, враховуючи відсутність доказів і в принципі абсурдність самих звинувачень, шанси на обвинувальний вирок досить низькі", - зазначив він.

При цьому експерт не виключає, що НАБУ може спробувати порушити справу і втретє - за якоюсь іншою статтею.

"Виходячи з того, що у НАБУ тут немає шансів на позитивний результат, а щось зробити суддям вони хочуть, то це не виключено. Але, давайте будемо об'єктивними, НАБУ в принципі досягло тієї мети, яку вони переслідували. Потрібно було облити судову гілку брудом, вони це зробили", - вважає експерт.

На думку Кравця йдеться про широку кампанію, метою якої є встановлення Заходом свого контролю над українською судовою системою.

"Захід намагається вже не перший рік, з моменту тієї судової реформи, яка проводилася руками іноземних експертів, отримати повний контроль над судовою гілкою влади. І не тільки над адміністративними судами, а й над Конституційним судом теж. Чи вдасться їм це зробити, побачимо, але "справою ОАСК" вони завдали серйозного удару... Верховний суд вже повністю підконтрольний Заходу, але потрібні ще суди першої, другої інстанції і Конституційний суд, тому вони докладають тут максимум зусиль", - вважає Ростислав Кравець.

На його думку, зараз багато залежатиме від того, яку позицію займе президент Зеленський. Однак, враховуючи слабкість президентської влади, на багато що тут експерт не розраховує.

"Ми бачили, як на вихідні про президента витерли ноги. Причому витирали ноги ГО-шки і активісти, які якраз і фінансуються ось цими західними структурами. Тому, що стосується питання судової системи, я думаю, в глибині душі, президент згоден з тим, що українська судова система повинна бути незалежною від Заходу, але я не вірю, що він зважитися це сказати", - вважає адвокат.