Хто має право перевіряти документи на блокпостах? / фото УНІАН

Воєнний стан діє в Україні до 20 травня 2023 року, його вже неодноразово подовжували. Понад рік українці живуть з обмеженнями через війну.

Адвокат Ростислав Кравець в ефірі 1+1 прокоментував одну із ситуацій, коли чоловік прогулювався парком у Києві, а його зупинили люди у формі й попросили показати документи. Правник пояснив, що робити у таких випадках.

Кравець зазначив, що певні обмеження встановлені нормами Конституції, але там є винятки. Що стосується згаданого випадку, коли зупинили військові й попросили показати документи, то вони не мають права перевіряти документи чи когось затримувати. Вони мають викликати представників поліції та вже за їхньою допомогою отримати пояснення від людини. Представники Нацполіції мають право перевіряти документи.

Ведуча Марічка Падалко уточнила, а чи законна перевірка документів військовими на блокпостах. Адвокат відповів, що на блокпостах завжди є представники Нацгвардії та Нацполіції.

"Якщо у вас виникають сумніви щодо компетенції військових, можете самі попросити їх викликати представників поліції", - радить Кравець й додає, що найголовніше - не йти на відкритий конфлікт.

Також адвокат пояснив, що у жодному разі військові не мають права вас затримувати.

Хто має право перевіряти документи при врученні повістки

Раніше українцям пояснили, чи має право уповноважена особа  військкомату зупиняти людей та перевіряти документи.

У Мін'юсті наголосили, що перевіряти документи мають право уповноважені представники Нацполіції, СБУ, Нацгвардії, Держприкордонслужби, ДМС, Держмитслужби та ЗСУ, які визначені в наказі коменданта.

Вас також можуть зацікавити новини: