Повістки можуть вручити й особам з інвалідністю, і людям, у яких є бронювання / скріншот

В Україні триває загальна мобілізація, тож уповноважені особи можуть вручати повістки усім усім військовозобов'язаним чоловікам. Проте це не означає, що всі після отримання документа будуть мобілізовані.

Повістки можуть вручати й військовозобов'язаним, які вже мають відстрочку, та людям з інвалідністю, пояснює НВ юристка Марія Звягінцева:

"ТЦК має право перевіряти облікові дані й направляти на ВЛК, в тому числі, тих, хто має відстрочку або бронювання".

Тобто чоловіки отримують повістку про уточнення даних й мають прийти у вказаний час до військкомату та надати документи, які підтверджують, що вони мають відстрочку, бронювання чи є особою з інвалідністю.

Юристка каже, що, таким чином, ТЦК має право перевіряти облікові дані й направляти на проходження військово-лікарську комісію тих, хто має відстрочку або бронювання. Звягінцева наголосила, що люди з інвалідністю можуть бути призвані на службу лише за їхньою згодою і за місцем проживання.

Мобілізація в Україні та звільнення від неї

З початку великої війни РФ проти України чоловіки віком 18-60 років мають бути призвані на військову службу. Але є винятки для деяких категорій через їхній стан здоров'я, вид діяльності або сімейні обставини.

Раніше УНІАН детально пояснив, хто не підлягає призову у воєнний час, до переліку потрапили 15 категорій. Також дізнавайтеся, хто звільнений від мобілізації 2023 тимчасово.

Вас також можуть зацікавити новини: