Хто не зможе скористатися бронюванням? / фото mil.in.ua

Адвокат Вікторія Кравченко розповіла, в яких випадках бронювання військовозобов'язаного не звільняє його від військової служби під час воєнного стану. 

У своєму YouTube-каналі правник розглянула реальну ситуацію з життя:  чоловік ще з 14 березня 22-го року проходить військову службу у військовій частині у зв'язку з призовом під час мобілізації. Разом з тим, його підприємство здійснило бронювання своїх співробітників, і фактично ще з 29 березня 22-го року чоловік заброньований на період мобілізації та на воєнний час.

"Тобто офіційно чоловік має відстрочку, йому було офіційно надано відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації строком на 6 місяців. Потім цю відстрочку фактично ще декілька разів подовжували", - каже Кравченко. 

Відео дня

Вона додала, що чоловік звернувся з рапортом до військової частини, де проходить службу і просив негайну його звільнити. Однак військова частина не звільняє його з військової служби. Чоловік вважав, що військова частина зобов'язана звільнити його з військової служби, тому що він фактично заброньований.

Згодом чоловік звернувся до суду щодо захисту своїх прав - і перша інстанція, й апеляційна інстанція в задоволенні його позову відмовили. Та він поскаржився до Верховного суду України.

Кравченко звернула увагу на те, що колегія суддів касаційного адміністративного суду у складі Верховного суду у своєму рішенні фактично зазначила, що відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації та звільнення з військової служби під час мобілізації - різні поняття, вони  грунтуються на положеннях різних інститутів військового права.

"Бронювання стосується тільки військовозобов'язаних і є для них підставою для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації. Своєю чергою, звільнення з військової служби стосується військовослужбовців, тобто осіб, які проходять військову службу", - наголошує адвокат.

Тобто якщо чоловік заброньований, коли він ще військовозобов'язаний, він зможе використати відстрочку від мобілізації. А якщо ж чоловік вже служить, тобто є військовослужбовцем, звільнитися на підставі його бронювання він вже не зможе.

Мобілізація в Україні та бронювання

Наприкінці січня 2023-го року Кабмін затвердив порядок бронювання військовозобов’язаних  під час воєнного стану, а також порядок та критерії визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Як пояснював адвокат Андрій Новак, підприємство може забронювати до 50% працівників. Також він назвав критерії, за якими компанії можуть бронювати свої кадри.

Юристка Катерина Котенкова наголошувала, що масова мобілізація в селі може створити великі проблеми в аграрному секторі, якщо багато працездатних чоловіків заберуть до армії. Та й з бронюванням працівників  агросектору є проблеми.

Вас також можуть зацікавити новини: