фото metinvestholding.com

Перший в Україні недержавний гірничо-металургійний університет Метінвест Політехніка завершив свій перший набір студентів. 19 вересня більше 350 студентів розпочали навчання за сучасними інженерно-технічними спеціальностями.

Відпочатку група Метінвест мала намір відкрити університет в Маріуполі: з унікальним кампусом у новій ультрасучасній будівлі. Проте будівництво призупинила війна й тимчасова окупація міста. Незважаючи на це керівництво вирішило зберегти виш і розпочати навчання у ньому: в режимі комбінованого онлайн-офлайн навчання.

Початок навчання прокоментував акціонер групи Метінвест Рінат Ахметов:

Відео дня

"Нам потрібна перемога України на всіх фронтах. І ми її мусимо кувати щодня та у всьому. Для перемоги в економіці Україні потрібні висококласні фахівці, які будуватимуть нашу батьківщину. Саме таких фахівців готуватиме Метінвест Політехніка. Вірю, що університет стане центром об’єднання людей, яким небайдужа доля Маріуполя та України. Після нашої перемоги ми обов’язково повернемося до Маріуполя та добудуємо найсучасніший будинок для найсучаснішого вишу".

Корпус Метінвест Політехніки у Маріуполі мав відкритися у вересні 2022 року

З початком повномасштабного вторгення, незважаючи на призупинку будівництва корпусу вишу у Маріуполі, не припинялася робота над освітніми програмами. Так, наприклад, було створено програму з підготовки мультикомпетентних інженерів-лідерів для реалізації проєктів із відновлення і відбудови української промисловості та інфраструктури міст загалом.

Зрештою понад 150 студентів вступили на освітні програми бакалаврського рівня першого та другого курсів, а майже 200 людей здобудуть кваліфікацію магістра. 

Найбільш привабливими для навчання першокурсників виявилися спеціальності: металургія, комп'ютерні науки, автоматизація і комп’ютерно-інтегровані технології, а також охорона праці.

Серед вступників до Метінвест Політехніки – випускники коледжів і ліцеїв, працівники підприємств Метінвесту із Запоріжжя, Покровська, Кам’янського та Кривого Рогу, а також маріупольці й авдіївці, які через війну залишили свої домівки.

Основні заняття будуть проходити онлайн, утім практична складова надважлива для багатьох спеціальностей – практика відбуватиметься на підприємствах Групи Метінвест, також у студентів багато лабораторних робіт.

Після закінчення першого семестру найкращі студенти отримають стипендії. Також керівництво Групи Метінвест призначатиме іменні стипендії тим, хто бере участь в освітніх та наукових проєктах, у роботі з операційних покращень, отримує високі відзнаки за навчання з обраної спеціальності.

"Старт навчання у Метінвест Політехніці свідчить про те, що насамперед ми дотримуємося своїх планів попри всі надскладні виклики часу. А кількість охочих здобути сучасні інженерно-технічні професії дає віру в те, що незабаром українська промисловість матиме висококласних спеціалістів. А також у те, що ми обов’язково відновимо заводи, відбудуємо міста і зробимо Україну центром надсучасних інженерних технологій, де майбутнє є у кожного, хто хоче навчатися, творити та перемагати", – сказал генеральний директор групи Метінвест Юрій Риженков.

До реалізації освітніх програм вже залучено дослідників та експертів з Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie (Польща), Montanuniversität Leoben, К1-Меt (Австрія). Надалі планується налагодити освітнє та наукове партнерство з профільними університетами Європи, Америки та Південно-Cхідної Азії.