фото REUTERS

В Україні виявили одразу кілька шахрайських фірм-посередників, які пропонували працевлаштування за кордоном.

Про це йдеться в сюжеті "5 каналу" з посиланням на розслідування "Суспільного". 

Згідно з матеріалами розслідування, фірми відкрито працювали на порталах із працевлаштування. Вони пропонували купити легальну робочу візу і робоче місце за кордоном за 17 тисяч гривень – так ошукали кілька десятків українців, які заплатили і не змогли виїхати на роботу за кордон.

"Я починаю набирати менеджера Ірину – телефон не відповідає. Я захожу на сайт Воркхабу – немає зв’язку з сайтом. Я думаю, можливо, якісь проблеми з інтернетом – ні. Сайт зник", – розповідає пан Віталій, що став жертвою аферистів.

У свою чергу президент Всеукраїнської асоціації компаній із міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник пояснює, що держава жодним чином не контролює цей ринок.

"Система ліцензування, яка існує на сьогоднішній день в Україні, – це, звичайно, бюрократична перепона, яка жодним чином не захищає звичайних українців від шахраїв. Яка жодним чином не заважає шахраям отримувати цю ліцензію. Бо скажімо відверто, її можна купити", – пояснив Воскобойник.

Зазначається, що людей, які платили немалі гроші за працевлаштування за кордоном, заспокоювала наявність у посередників державних ліцензій та інших дозволів. Але, як з’ясувалося, частина таких фірм працювали за фіктивними документами. Інші мали дійсні ліцензії, тобто навіть за допомогою юристів українці не могли виявити шахрайських намірів – все виглядало цілком офіційно.

Експерти пояснюють: справа в тому, що держустанови не завжди перевіряють фірми, яким видають ліцензії на такий вид діяльності.