REUTERS

Сьогодні відбулося жеребкування плей-офф Ліги Європи - раунду 1/16 фіналу, матчі якого відбудуться у лютому 2019 року.

Своїх наступних суперників у другому за престижністю турнірі Європи дізналися "Шахтар" і київське "Динамо". Нагадаємо, що гірники зустрінуться з німецьким "Айнтрахтом" з міста Франфурт-на-Майні, а кияни протистоятимуть одному з грандів чемпіонату Греції - "Олімпіакосу" (Пірей).

Представлення суперників. "Айнтрахт"

Відео дня

У міжнародних змаганнях "Шахтар" і "Айнтрахт" вже зустрічалися. Сталося це в 1980 році в рамках 1/32 фіналу Кубка УЄФА - турніру-попередника нинішньої Ліги Європи. Тоді гірники, як і зараз, проводили перший матч вдома. У рідних стінах донеччани перемогли - 1:0 - завдяки голу Віталія Старухіна, а ось у другій грі "Айнтрахт" взяв переконливий реванш 3:0.

У плей-офф нинішньої Ліги Європи "Айнтрахт" потрапив як переможець групи Н, причому виграв на цій стадії шість матчів із шести. І це незважаючи на те, що в одному квартеті з німцями виступали такі титуловані і сильні клуби, як римський "Лаціо" і марсельський "Олімпік", а на додачу - кіпрський "Аполлон". Німці, можна сказати, пройшли цю міцну групу на одному диханні - чого тільки варті домашні розгроми "Лаціо" з рахунком 4:1 і марсельців - 4:0.

Читайте такожШахтар і Динамо дізналися своїх суперників у плей-офф Ліги Європи

Найкращим бомбардиром "Айнтрахта" за підсумками групового турніру є 20-річний форвард збірної Сербії Лука Йович. За кількістю забитих м'ячів в цій Лізі Європи він на другому місці. Показує Йович відмінну результативність і в Бундеслізі, де наклепав вже 10 голів - стільки ж забили такі майстри, як Марко Ройс ("Боруссія" Д) і Роберт Левандовський ("Баварія").

До речі, у чемпіонаті Німеччини "Айнтрахт" на даний момент йде на п'ятому місці, упевнено претендуючи як мінімум на те, щоб потрапити в Лігу Європи і в наступному сезоні, як максимум - потіснити когось з Топ-4 і вперше зіграти в Лізі чемпіонів наступної осені.

Звичайно, серед "сіяних" команд "Шахтарю" могли потрапити і більш серйозні клуби ("Челсі", "Арсенал", "Інтер", "Наполі"), проте "Айнтрахт" також додасть чимало клопоту гірникам, вимагаючи від них задіяти максимум зусиль для проходу в 1/8 фіналу.

"Олімпіакос"

На єврокубковій арені "Динамо" і "Олімпіакос" зустрінуться вдруге, причому перша дуель відбулася більше 43 років тому - в 1/16 фіналу Кубка чемпіонів сезону-1975/1976. "Динамо" під орудою легендарного дуету тренерів Лобановський - Базилевич в ту пору знаходилося в самому розквіті (саме тієї осені була переможена мюнхенська "Баварія" в іграх за Суперкубок Європи), і пірейський клуб не став нездоланним бар'єром на шляху київської команди. В першому поєдинку на виїзді була зафіксована нічия 2:2 (дубль Віктора Колотова), а в матчі-відповіді Володимир Онищенко приніс мінімальну перемогу "Динамо" - 1:0.

"Олімпіакос" є найбільш титулованим клубом Греції - 44 перемоги в національних чемпіонатах, а ось на міжнародному рівні клуб не досягав серйозних успіхів.

Цікаво, що одна із сторінок біографії клубу нерозривно пов'язана з легендарними футболістами "Динамо". Саме тут у 1990 році почав свою тренерську кар'єру Олег Блохін, запросивши в колектив інших екс-киян Олега Протасова і Геннадія Литовченка. У 1992 році "Олімпіакос" з допомогою українських вихованців виграв Кубок Греції.

В груповому турнірі цьогорічної Ліги Європи "Олімпіакос" посів друге місце в квартеті F, поступившись першим місцем іспанському "Бетісу" і випередивши у боротьбі за другу позицію італійський "Мілан". Причому доля проходу в плей-офф вирішувалася в останньому турі: греки обіграли "россо-нері" - 3:1, і саме цей результат дозволив їм вийти в наступну стадію.

У чемпіонаті Греції "Олімпіакос" йде на другому місці, поступаючись лідируючому ПАОКу 5 очками.

В цілому команда з Пірея не є невдалим жеребом для "Динамо", однак перший матч на виїзді напевно буде важким - слід враховувати традиційний гарячий норов грецьких фанатів.

Що стосується шансів на вихід у плей-офф, то і для "Динамо", і для "Шахтаря" будуть ключовими якість зимових зборів і форма, з якою вони підійдуть до цих матчів.

Як повідомляв УНІАН, перші матчі 1/16 Ліги Європи відбудуться 14 лютого, а матчі - відповіді - 21 лютого.