Григорій Родченков дав інтерв'ю BBC у маскуванні / фото BBC

Колишній глава Московської антидопінгової лабораторії, інформатор WADA Григорій Родченков закликав Міжнародний олімпійський комітет у жодному вигляді не допускати Росію до участі в Олімпійських іграх в Токіо.

Слова Родченкова наводить BBC.

"Росія повинна бути повністю відсторонена від Токіо-2020. Жодних виключень та допуску окремих спортсменів. Ті ж люди, які підміняли допінг-проби в Сочі-2014, займалися підробкою бази даних Московської лабораторії. Це була послідовна фальсифікація, вони займалися їй день за днем. Це шахрайство неймовірних масштабів", - сказав Родченков.

Відео дня

Він підкреслив, що жодна країна не змогла б досягти рівня шахрайства росіян:

Читайте такожWADA завершило розслідування у справах про допінг 298 російських спортсменів

"Те, що сталося в Росії - це вершина допінгу. Жодна країна такого б не змогла досягти за рівнем шахрайства, тому що у моїй лабораторії скрізь було зелене світло. Олімпійські ігри в Сочі були проектом Володимира Путіна, наші ресурси були безмежні".

Нагадаємо, Григорій Родченков втік з Росії в США в 2016 році, після чого став інформатором WADA. Його дані стали приводом для масштабного розслідування, яке призвело до відсторонення РФ від олімпійського руху і безлічі дискваліфікацій.

Олімпійські ігри в Токіо були перенесені на 2021 рік через пандемію коронавірусу.

Як повідомляв УНІАН, у грудні минулого року Росія була відсторонена від участі у всіх міжнародних змаганнях, включаючи Олімпійські ігри, на чотири роки. При цьому "чистих" російських спортсменів можуть допустити до змагань під нейтральним прапором.