Як дізнатися знос батареї на Android: допоможе один додаток / ua.depositphotos.com

На будь-якому смартфоні, незалежно від його вартості, акумулятор рано чи пізно деградує. Зупинити цей процес не можна, але за ним можна хоча б стежити. Якщо ваш улюблений девайс став погано тримати заряд, то прийшов час перевірити батарейку – скоріш за все, вона вже своє віджила та потребує заміни.

У власників iPhone є розділ "Стан акумулятора та зарядка" в налаштуваннях, де показана максимальна ємність батареї – з часом вона знижується. Схожа опція присутня на телефонах Xiaomi. А що робити власникам інших гаджетів на Android? Розповідаємо, як дізнатися, що батарейку час міняти.

Чотири симптоми швидкої смерті акумулятора смартфона

Навіть не заходячи в налаштування, є низка очевидних ознак, які вказують на те, що акумулятор у вашому смартфоні вже почав втрачати ємність:

Відео дня
  • Швидкий розряд акумулятора. Якщо ваш смартфон раніше тримав заряд декілька діб, а тепер розряджається навіть при невеликому використанні, це може бути ознакою зношеного акумулятора.
  • Непередбачувана поведінка рівня заряду: Акумулятори, які підходять до кінця свого терміну служби, можуть дивно заряджатися або розряджатися. Наприклад, пристрій може швидко знизити заряд зі 100% до 50%, а потім повільно розряджатися з 50% до 0%.
  • Часті підвисання, перегрів. Це може бути пов'язано з деградацією акумулятора, який стає менш ефективним і нагрівається більше навіть при найпростіших завданнях.
  • Збільшення обсягу акумулятора: Іноді акумулятори починають набрякати через внутрішні проблеми. Якщо ви помічаєте, що задня кришка смартфона починає випирати, це може бути ознакою набряклого акумулятора, який слід негайно замінити.

Втім, навіть незважаючи на всі ці очевидні ознаки, перед тим, як нести смартфон в сервісний центр, краще перевірити батарею за допомогою спеціальних додатків.

Як дізнатися стан батареї на Android

В магазині Google Play є безліч додатків для контролю за витратою заряду, але не всі з них вміють вираховувати залишкову ємність акумулятора. Для цього завдання найкраще підійде AccuBattery – він має понад 10 мільйонів завантажень. Програма вказує реальну ємність батареї за допомогою спеціальної технології. 

Щоб дізнатися реальний знос батареї, качаємо програму, садимо батарею смартфона до 15%, підключаємо телефон до зарядки і не чіпаємо апарат, поки акумулятор не добере 100%. Потім залишаємо девайс на зарядці ще на 30-40 хвилин.

Як зрозуміти, що батарея смартфона більше 'не тягне': відповідає спеціальний додаток

Після цього відкриваємо AccuBattery і дивимося, яку ємність батареї покаже програма. Якщо рівень впав нижче 80%, то батарею рекомендується поміняти, а якщо нижче 70% – то обов'язково. При таких цифрах смартфон не тільки гірше тримає заряд, але і схильний до мимовільних перезавантажень.

До речі, якщо ви помітили, що батарея на відносно новому смартфоні стала швидко розряджатися та її насилу вистачає до вечора, калібрування акумулятора може допомогти виправити цю проблему. Особливо, якщо ви ніколи до цього її не робили.

Раніше УНІАН ділився топом найвитриваліших смартфонів – вони довше за інших тримають заряд. У ньому ви знайдете як дорогі флагмани, так і бюджетні моделі дешевше 300 доларів.

Вас також можуть зацікавити новини: