Монако - одна з найменших країн світу / Ілюстрація REUTERS

Історію Європи віками творили великі нації і різноманітні імператори зі світовими амбіціями. І в той самий час, в Європі завжди знаходилося місце карликовим державам, які часом могли не лише виживати, але і процвітати, балансуючи між чужими інтересами.

Читайте такожКнязь Монако вилікувався від коронавірусу

Сьогодні карликові європейські держави привертають до себе набагато менше уваги, ніж заслуговують. Якщо про курорти Італії та розкішні міста Німеччини знають всі, то згадка про який-небудь Ліхтенштейн може призвести частину туристів в замішання.

УНІАН вирішив розглянути, чим примітні і привабливі п'ять найменших держав Європи.

5. Мальта

Середземноморська острівна держава, яка сформувалась на островах Мальтійського архіпелагу. Її площа не перевищує 320 квадратних кілометрів. Мальта має багату історію – в XVI столітті вона стала домом лицарського ордену іоаннітів, який прозвали Мальтійським. Після наполеонівських воєн Мальта опинилася під контролем Британської імперії, і лише в 1964 році Лондон надав їй незалежність.

Мальта може похвалитися м'яким середземноморським кліматом і чудовими історичними пам'ятками. Мальтійські пляжі і готелі зазвичай не відчувають нестачі туристів, а столиця країни – Валетта, знаходиться під охороною ЮНЕСКО, оскільки зберегла стародавню фортецю і безліч інших скарбів архітектури.

На Мальті збереглася стародавня фортеця, яка витримала облогу османів / фото visitmalta.com

4. Ліхтенштейн

Крихітна альпійська країна (62 квадратних кілометри), яка зуміла зберегти свою незалежність на кордоні між Австрією і Швейцарією.

Ліхтенштейн відомий своєю економікою, оскільки заробив репутацію «податкового раю» і має найнижчий у світі зовнішній борг.

Гірськолижні курорти Ліхтенштейну також відомі на весь світ. Найчастіше згадують курорт Малбюн, розташований біля підніжжя гір Зарейзерйох і Носпітц. Там є траси як для новачків, так і для професіоналів, а також знамениті лижні школи.

Ліхтенштейн знаходиться в Альпійських горах / Wikipedia, Michael Gredenberg

3. Сан-Марино

Розташована на Апеннінському півострові республіка Сан-Марино була заснована в 301 році. Це найстаріша держава Європи у своїх нинішніх кордонах, і одне з найдавніших державних утворень у світі.

Площа Сан-Марино складає всього 61 квадратний кілометр, його кордони з усіх боків оточені територією Італії. Країна відома своїми неймовірно красивими краєвидами та середньовічними фортецями – кожен рік її відвідують близько 3 мільйонів туристів.

Будівля уряду Сан-Марино / REUTERS

2. Монако

Крихітне князівство Монако (2 квадратних кілометри) розташувалось на півдні Європи і оточене територією Франції. У всьому світі Монако асоціюється з розкішшю і красивим життям. Зокрема – завдяки казино в Монте-Карло та щорічному проведенню престижного етапу чемпіонату «Формула-1».

Монако відомий як великий туристичний центр Півдня Європи і «податковий рай» для іноземних інвесторів. Рівень безробіття в країні близький до нуля.

У Монако проводять етап чемпіонату "Формули 1" / REUTERS

1. Ватикан

Резиденцію Папи Римського зазвичай зараховують до карликових незалежних країн, хоча з точки зору міжнародного права це не зовсім так. Ватикан наділений статусом «допоміжної суверенної території Святого Престолу», резиденції вищого керівництва Католицької церкви.

Ватикан очевидно є одним з найважливіших культурних центрів планети – там знаходиться Собор Святого Петра, Сикстинська капела, низка музеїв та знаменита бібліотека. Щороку Ватикан відвідують до 6 мільйонів туристів.

Примітно, що у Ватикана є свій банк, інтернет-домен і власна резервна електростанція.

Собор Святого Петра у Ватикані / фото УНІАН

 Підписуйтесь також на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.