Павербанк мало не спалив літак Air France / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, REUTERS

На борту літака Air France, що летів 21 серпня 2023 року з Франції в Гану, ледь не сталася пожежа після того, як портативна зарядка одного з пасажирів перегрілася і почала диміти.

Як пише PYOK, моторошний інцидент стався приблизно через три години після того, як рейс AF914 Air France вилетів з Парижа до столиці Гани Аккри.

Один зі свідків інциденту сказав, що в якийсь момент він відчув запах палаючої електроніки і спочатку почав перевіряти свої речі, перш ніж зрозумів, що димів акумулятор, що належить сидячому попереду пасажиру.

Відео дня

Тоді чоловік виявив, що акумуляторна батарея сусіда була підключена до джерела живлення крісла літака і заряджалася, одночасно живлячи мобільний телефон, підключений до неї.

Тим часом, пасажир, якому належав акумулятор, міцно спав і навіть не підозрював, що його речі ось-ось можуть викликати аварійну ситуацію в польоті.

При цьому пасажири рейсу відзначили "холоднокровність" і "зразковий професіоналізм" бортпровідників, які блискавично озброїлися вогнегасниками і засобами захисту – та загасили палаючий акумулятор.

Незважаючи на інцидент, політ продовжився і літак благополучно приземлився в Аккрі.

Як зазначає видання, портативні акумуляторні блоки живляться від літієвих батарей, які нерідко перегріваються. Такий перегрів може викликати ланцюгову реакцію, відому як тепловий вихід з-під контролю, з викидом диму, іскор і вогню, який важко загасити.

При цьому, останнім часом спостерігається різке збільшення кількості загорянь літієвих батарей на борту літаків. У зв'язку з цим Федеральне управління цивільної авіації США (FAA) запропонувало пасажирам тримати свої електронні пристрої зарядженими до 30% або менше, оскільки це різко знижує ризик їхнього перегріву. Також відомство запропонувало відключати непотрібні гаджети і за можливості уникати зарядки пристроїв в польоті.

До слова, багато авіакомпаній також забороняють пасажирам заряджати свої пристрої, якщо вони знаходяться без нагляду – в тому числі під час сну.

Як повідомляв УНІАН, раніше поліція заарештувала відразу після посадки двох пасажирів, які влаштували п'яний дебош на борту літака Ryanair, що летів з Малаги (Іспанія) в Манчестер (Велика Британія).

Вас також можуть зацікавити новини:

Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і дивіться мальовничі фото з усього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.