У понеділок, 26 квітня, на столичному ВДНГ відбулося урочисте відкриття мультимедійної виставки "Чорнобиль. Подорож". У заході взяли участь Президент України Володимир Зеленський та Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі. Про це повідомив заступник керівника Офісу Президента, координатор програми Володимира Зеленського "Велике будівництво" Кирило Тимошенко.

На інтерактивній виставці завдяки сучасним технологіям можна потрапити до самої зони відчуження та дослідити її. Тут також представлено безліч відео, архівних світлин, можна послухати історії очевидців та записати свої власні думки та переживання у відео- або аудіоформаті. 

"Поступово Чорнобиль стає одним із туристичних магнітів України. Символом того, що людство здатне відновлюватись, якщо робитиме висновки із власних помилок. Виставка "Чорнобиль. Подорож" – один із перших кроків до того, щоб деміфологізувати тему і почати роботу із розвитку зони відчуження", - написав Кирило Тимошенко.

Відео дня

Він наголосив, що цього року у зоні відчуження стартувала програма Володимира Зеленського "Велике будівництво". За наступні три роки там планують оновити основні траси за європейськими стандартами, забезпечивши безпечний доступ для туристів, екологів, природоохоронців та науковців. План програми також передбачає створення сучасного КПП з музеєм, зони відпочинку.

"У Чорнобильській зоні уже працює перша сонячна електростанція Solar Chernobyl, є можливості для створення нових подібних підприємств. Тут великий потенціал для науково-дослідних експедицій. Кількість туристів за останні три роки зросла у 1️6️ разів. Цікавим напрямком для інвестицій є кіновиробництво", - зазначив Тимошенко.

За словами заступника голови ОП, через 3️5 років після Чорнобильської катастрофи за ініціативи Офісу Президента України у рамках програми "Велике будівництво" розпочинається новий етап в історії зони відчуження. Україна працює над тим, щоб ця територія стала не місцем забуття, а точкою розвитку.  

Щодо виставки "Чорнобиль. Подорож", то для відвідувачів буде відкрита після скасування жорсткого карантину. Пізніше виставка помандрує до самого Чорнобиля.