Боїнг був збитий 17 липня 2014 року над окупованою Росією територією Донецької області / фото УНІАН

Пошукова дослідницька мережа Bellingcat назвала імена бойовиків, відповідальних за катастрофу літака MH17 на Донбасі.

Відповідний звіт організація оприлюднила у середу, 19 червня.

В числі причетних до катастрофи журналісти називають Ігоря Гіркіна ("Стрєлков"), який у 2014 році був одним з ключових ватажків бойовиків на Донбасі. Передбачається, що Гіркін знав про перекидання "Бука" і тісно співпрацював з відповідальними за його пересування на окупованій території.

Відео дня

Читайте такожПраворуч MH17: слідство завтра назве імена 4 підозрюваних у збитті літака

Також вказується причетність російського генерала Сергія Дубинського ("Хмурий"), який просив доставити "Бук" для протидії української авіації. Передбачається, що він координував пересування ракетного комплексу 17 червня в день катастрофи MH17, а також брав участь у зворотній перекидання його на територію Росії. Крім того, саме Дубинський розпорядився забезпечити охорону "Бука" на пусковій точці в районі Сніжного. Передбачається, що "Хмурий" зіграв ключову роль у вирішенні збити літак, прийнявши його за військове судно.

Також в числі причетних:

- Олег Юлдашевич Пулатов, позивні "Гюрза" і "Халіф" - колишній підполковник Збройних сил Росії. Він, ймовірно, був причетний до охорони установки "Бук" на місці пуску на південь від Снігового.

- Леонід Володимирович Харченко, позивний "Кріт" - командир розвідувального батальйону Крота" у 2-му відділі ГРУ ДНР". Він причетний до охорони установки "Бук" в районі місця пуску на південь від Снігового. Можливо, він також координував транспортування "Бука" з Донецька до місця пуску і подальшу евакуацію "Бука" з місця пуску назад в Росію.

- Едуард Машутович Гилазов, позивний "Рязань" - командир сепаратистів, який після збиття привіз члена екіпажу "Бука", який відбився від колег, до свого командира Леоніду Харченку в Сніжному.

- Олег Анатолійович Шарпов, позивний "Змій" - ідентифікований як сепаратист на ім'я Олег в перехопленому телефонній розмові з Леонідом "Кротом" Харченко від 13:09 17 липня 2014 р. В цій розмові Шарпов запитує Харченко, як дістатися до місця на південь від Сніжного, звідки "Бук" запустив ракету, що збила MH17.

- Ігор Миколайович Безлер, позивний "Біс" посприявши помилкової ідентифікації MH17 як військового літака.

- Сергій Сергійович Поваляєв, позивний "Боцман".

- Валерій Олександрович Стельмах, позивні "Найманець" і "Батья" ідентифікована як особа з позивним "Наймит", який повідомив про MH17 як військовому літаку Безлеру за кілька хвилин до збиття.

- Ігор Іванович, Українець, позивний "Мінер" ідентифікований як командир групи Мінера", яку згадує Безлер в одному з перехоплених переговорів у зв'язку зі сбитием MH17.

- Олександр Сергійович Ходаковський, позивний "Скіф" напевно допоміг забезпечити транспортування установки "Бук", що прибула в Донецьк, оскільки, судячи з прослушкам, його заступник Олександр Семенов допомагав координувати транспортування "Бука" по Донецьку.

- Олександр Олександрович Семенов, прізвисько "(Сан) Санич" - допомагав забезпечити транспортування "Бука" в Донецьку.

Довідка УНІАН. Літак авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий 17 липня 2014 року над окупованою Росією територією Донецької області. Загинули всі 298 чоловік, що знаходилися на борту. Більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.

24 травня 2018 року спільна слідча група, до складу якої входять представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів та України, надала додаткові докази ключової ролі Росії в катастрофі рейсу MH17. Група прийшла до висновку, що зенітний ракетний комплекс "Бук", пострілом з якого був збитий літак, що належав 53-ї зенітно-ракетної бригади збройних сил РФ, що дислокується в Курську.

25 травня 2018 року стало відомо, що уряд Нідерландів почала робити кроки для залучення Росії до відповідальності за сбитие рейсу MH17.

Австралія заявила, що буде домагатися від Росії виплати компенсацій сім'ям жертв рейсу MH17.

Сьогодні, 19 червня, міжнародна спільна слідча група, оголосить перші чотири прізвища підозрюваних у причетності до трагедії.

Служба безпеки України сьогодні оприлюднить підозри цим людям.