Добровольці, з якими спілкувався Зеленський в Золотому, перебувають зі зброєю у в зоні ООС нелегально / фото УНІАН

Добровольці, з якими спілкувався президент Володимир Зеленський у Золотому Луганської області, перебувають зі зброєю у в зоні проведення операції Об'єднаних сил нелегально.

Про це повідомляє прес-центр штабу ООС у Facebook.

Зазначається, що, перебуваючи у населеному пункті Золоте Луганської області, глава держави поспілкувався з людьми у військовій формі. Ці люди перебували у приватному будинку і представилися добровольцями.

Відео дня

Читайте такожВетерани АТО не збираються залишати Золоте після розмови з Зеленським (відео)

«Однак вони не є представниками будь-яких силових відомств чи Збройних сил України, уповноважених перебувати та діяти у районі проведення операції Об‘єднаних Сил. Законом України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях», більше знаним як закон про операцію Об‘єднаних сил, чітко визначаються категорії, які можуть перебувати в районі ООС зі зброєю», - йдеться у повідомленні.

Тому, як наголосили в прес-центрі штабу, люди, які спілкувалися з президентом, не належать до жодної з таких категорій, а відтак перебувають у Золотому зі зброєю нелегально, порушуючи закон про ООС, чому надається належна правова оцінка.

Водночас, прес-секретар глави держави Юлія Мендель повідомила виданню РБК-Україна, що Зеленський відвідав добровольців на ділянці розведення сил та засобів у Золотому Луганської області. За її словами, Зеленський два дні перебував з візитом на позиціях українських військових в Золотому.

«Після повернення з Японії президент Володимир Зеленський вирушив на схід, вже другий день він перебуває у Золотому, де і заночував. У Золотому президент поспілкувався з місцевими жителями та військовими, щоб дізнатися настрої щодо розведення військ. Подробиці поїздки будуть надані завтра ( в понеділок) у розгорнутому відео», - сказала Мендель.

Раніше УНІАН повідомляв, що в суботу, 26 жовтня, Зеленський відвідав Золоте-4, де зустрівся з добровольцями «Національного корпусу» і ветеранами полку «Азов», які перебувають там з початку жовтня, бо виступають проти розведення сил в цьому районі. У президента відбулася розмова з добровольцями на підвищених тонах. Після чого останні заявили, що не збираються залишати Золоте й не дозволять відведення військ.

Як повідомляв УНІАН, 1 жовтня президент Володимир Зеленський заявив, що на засіданні Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі в Мінську домовилися про початок розведення військ у Петровському і Золотому.

Згідно з домовленостями, сторони мають відвести свої війська та озброєння на відстань 1 кілометр від лінії розмежування.

Розведення мало розпочатися 7 жовтня за умови дотримання протягом семи днів режиму тиші, проте бойовики продовжують вести обстріли.

7 жовтня керівник МЗС України Вадим Пристайко заявив, що розведення сил у районі Петрівського і Золотого відкладається через обстріли контрольованими Росією бойовиками.

В Офісі президента наголосили, що розведення сил поблизу Золотого на Луганщині неможливе без сталого припинення вогню, тому наразі цей процес відкладено.

15 жовтня спеціальний представник ОБСЄ в ТКГ Мартін Сайдік заявив, що за підсумками чергового засідання в Мінську на переговорах ТКГ з врегулювання ситуації на Донбасі не змогли домовитися про розведення сил у Золотому і Петровському.