Розведення сил в Золотому мало розпочатися 7 жовтня / фото УНІАН

Ветерани-добровольці, які перебувають у Золотому-4 із легальною власною зброєю, вивезли її після зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським та бесідою з поліцією.

Про це заявив заступник глави Національної поліції Вадим Троян, повідомляє прес-служба відомства.

За його словами, станом на зараз в районі підготовки до розведення військ у зоні ООС, зокрема Золоте-4 та Катеринівка, перебуває лише група волонтерів без зброї.

Відео дня

"В Золотому-4 та Катеринівці працює 6 патрулів Нацполіції, а також пункт НПУ для прийому громадян. Відповідно до рішення керівництва ООС, для забезпечення публічного порядку та безпеки туди буде направлена Нацгвардія. Громадяни можуть почуватися у безпеці", - зазначив Троян.

Читайте також"Усі хочуть миру. Всі готові до розведення": Зеленський розповів про візит у Золоте (фоторепортаж)

Він додав, що поліція і гвардія виконуватимуть свої завдання за призначенням, зокрема проводитимуть антидиверсійну роботу проти незаконних збройних формувань у зоні розведення військ.

Своєю чергою заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко, коментуючи на своїй сторінці у Facebook відео про перебування глави держави в Золотому, заявив, що воно "дозволяє нарешті зрозуміти все: як там насправді, як живуть і що говорять люди, чого вони бояться і чого вони хочуть".

"Дивіться, що там робив президент, про що говорив і з ким. І чому говорив саме так, як говорив", - написав Тимошенко.

"До речі, зброю, якої вчора нібито "не було" - сьогодні вилучили співробітники МВС. Вилучили і вивезли із Золотого", - додав заступник глави Офісу президента.

На його думку, "може, хоч ця ситуація чогось нас навчить? Наприклад, того, що не треба бити на сполох зради, поки добре не розібрався в ситуації?".

Як повідомляв УНІАН, у суботу, 26 жовтня, президент України Володимир Зеленський відвідав Золоте-4, де зустрівся з добровольцями "Національного корпусу" і ветеранами полку "Азов", які перебувають там з початку жовтня, бо виступають проти розведення сил в цьому районі. У президента відбулася розмова з добровольцями на підвищених тонах. Після чого останні заявили, що не збираються залишати Золоте й не дозволять відведення військ.

1 жовтня президент Володимир Зеленський заявив, що на засіданні Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі в Мінську домовилися про початок розведення військ у Петровському і Золотому. Згідно з домовленостями, сторони мають відвести свої війська та озброєння на відстань 1 кілометр від лінії розмежування.

Читайте такожШтаб ООС: добровольці, з якими спілкувався Зеленський в Золотому, - нелегали

Розведення мало розпочатися 7 жовтня за умови дотримання протягом семи днів режиму тиші, проте бойовики продовжують вести обстріли.

7 жовтня керівник МЗС України Вадим Пристайко заявив, що розведення сил у районі Петрівського і Золотого відкладається через обстріли контрольованими Росією бойовиками.

В Офісі президента наголосили, що розведення сил поблизу Золотого на Луганщині неможливе без сталого припинення вогню, тому наразі цей процес відкладено.

15 жовтня спеціальний представник ОБСЄ в ТКГ Мартін Сайдік заявив, що за підсумками чергового засідання в Мінську на переговорах ТКГ з врегулювання ситуації на Донбасі не змогли домовитися про розведення сил у Золотому і Петровському.