REUTERS

Посол США в Україні Джефрі Пайєтт в інтерв'ю Радіо Свобода заявив, що влада США підтримує суверенітет і територіальну цілісність України, тому займає активну позицію у питанні необхідності виконання Мінських угод і мирного плану президента України.

«Населення Донбасу, яке не запрошувало російські війська втручатися, постійно живе в умовах негативних наслідків нав'язаної йому війни», - зазначив дипломат. «Ми дуже серйозно ставимося, добре розуміємо і підтримуємо ті кроки, які робить президент Порошенко для реалізації Мінських угод».

Читайте такожСША обіцяють жорсткий відповідь на нову агресію Росії проти України

Відео дня

Також Пайєтт відзначив високу ефективність інформаційної війни, яку проводить Росія. За його словами: «це спеціально нав'язана війна, а населення Донбасу стало жертвою дезінформації та пропагандистської кампанії».

За словами Пайєтта, Росія не може вибірково виконувати Мінські угоди. РФ повинна відпустити Надію Савченко та інших ув'язнених, відвести усе важке озброєння і забезпечити режим припинення вогню. "Росія повинна повністю відновити український контроль над міжнародно визнаними кордонами під моніторингом ОБСЄ", - повідомив посол.

Читайте такожПайєтт заявляє про ознаки підготовки бойовиків до настання

Коментуючи питання про виділення Україні від США фінансової допомоги у 22 мільйони доларів Пайєтт зазначив, що частину коштів буде направлено неурядовим організаціям, які розподілять їх, в т. ч. на окуповану територію. «Всі ці програми призначені для того, щоб полегшити страждання жителів сходу, привести якимось чином у норму їх життя і підготувати до того моменту (...), коли буде відновлений мир, і вони зможуть повернутися додому», - заявив американський димпломат.

Читайте такожУкраїнська армія отримала від США матеріально-технічну допомогу