Байден про відключення РФ від SWIFT: Така опція залишається варіантом

Президент Сполучених Штатів Джо Байден заявив, що пакет нових санкцій проти Росії за вторгнення в Україну не включає відключення РФ від міжнародної платіжної системи SWIFT, але ця опція залишається можливою.

Про це американський лідер заявив під час брифінгу 24 лютого.

"Відключати Росію від SWIFT поки не будуть, хоча така опція залишається варіантом", - заявив він, додавши, що ефект від вже вводяться санкцій буде порівнянний з цим.

Відео дня

Президент США зауважив, що санкції, можливо, не стримають президента РФ Володимира Путіна, але він точно відчує їхній вплив.

"Він побачить вплив санкцій. Це дуже послабить його країну, тому йому доведеться ухвалювати дуже складне рішення або послаблювати себе як країну", - заявив він.

Санкції США проти РФ за напад на Україну

Сьогодні Байден оголосив про нові жорсткі санкції та обмеження для Росії. 

Йдеться про такі заходи, як обмеження можливості Росії вести бізнес в доларах, євро, фунтах і ієнах. Отже - бути частиною світової економіки.

Також США вводять санкції проти російських банків, які в сукупності володіють активами на суму близько 1 трильйона доларів.

"Ми також блокуємо ще чотири великих банки. Це означає, що всі їхні активи в Америці будуть заморожені", - додав він без уточнень.

Йдеться, зокрема, про ВТБ, у якого 250 млрд доларів активів.

Також Байден оголосив про намір позбавити можливості Росії фінансувати і розвивати російську армію, знизити їхню здатність конкурувати у високотехнологічній економіці 21 століття. 

Санкції в тому числі обмежують експорт високотехнологічної продукції в Росію. Це стосується і космічної галузі.