Байрактари зараз мають іншу місію / фото twitter.com/BaykarTech

У перші місяці повномасштабного вторгнення безпілотники Bayraktar TB2 часто використовувалися українськими військовими, однак останнім часом практично зникли з поля бою.

Як заявив аналітик і експерт із безпілотних і роботизованих військових систем Центру військово-морського аналізу Семюель Бендетт для Insider, за 2022-й рік майже всі БпЛА були збиті, а решта виконують лише розвідувальні завдання.

"Загальна оцінка безпілотників, таких як TB2, полягає в тому, що вони добре працюють без складних протиповітряних і електронних засобів захисту. Як відносно повільний і низьколітаючий БПЛА, він може стати мішенню для ряду добре організованих систем ППО – ми бачили це в Лівії та Нагірному Карабасі", - сказав Бендетт.

Відео дня

Експерт зазначає, що Росія на початку повномасштабного вторгнення була вразливою до атак Байрактарів, однак з часом адаптувалася до боротьби з ними. Окупанти вдосконалили засоби електронної боротьби та правильним чином налаштували свою ППО.

"Як тільки російські військові зібралися, вони змогли збити багато TB2", – заявив Бендетт.

Минулого року Україна заявила, що отримала 50 безпілотників Bayraktar TB2 з початку російського вторгнення, але до кінця 2022 року вони в основному зникли з поля бою.

Бендетт відзначає, що для атак Байрактари наразі не використовуються, однак у цілях розвідки – так. За його словами, українські війська використовують "вдосконалену оптику та датчики" БпЛА, щоб направляти інші безпілотники для атак, залишаючись поза зоною дії російських систем повітря та РЕБ.

Безпілотники Bayraktar TB2: це варто знати

Минулої осені у керівництві компанії Baykar заявили, що готові будувати інфраструктуру в Україні для будівництва БпЛА навіть в умовах війни.

Проєкт задумувався ще до лютого 2022-го року і фірма не відмовляється від своїх планів. У лютому цього року голова РНБО Олексій Данілов пояснював, чому не видно відеодоказів роботи Байрактарів. Це пов’язано з тим, що така інформація перестала афішуватися.

Вас також можуть зацікавити новини: