Петро Черник розповів, що потрібно для початку великої битви за Крим / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, скріншот

Головний удар по російських загарбниках у тимчасово окупованому Криму ще не відбувся. Хоча українські безпілотники суттєво обмежили можливості Чорноморського флоту РФ, для початку великої битви за півострів потрібно знищити Кримський міст – відповідно, необхідна далекобійна зброя. 

Таку думку в ефірі "24 каналу" висловив військовий експерт Петро Черник. При цьому він зауважив, що поки зарано говорити про перемогу над ЧФ РФ, оскільки в росіян ще достатньо кораблів різного класу: як фрегатів, так і малих кораблів-ракетоносіїв чи підводних човнів.

"Кожен такий корабель – 8 пускових установок. Ми всі дуже добре бачили, як працює "Калібр". Вони ще можуть виходити в центр акваторії Чорного моря та завдавати удари", – зазначив експерт.

Відео дня

Незважаючи на це, росіяни вже усвідомлюють, що всі їхні кораблі, які перебувають в акваторії Чорного моря, під загрозою.

Черник вважає, що для того, щоб повноцінна битва за Крим справді почалася, Україні потрібно більше далекобійних ракет наземного та повітряного базування, щоб була можливість знищити незаконно зведений росіянами міст через Керченську протоку. 

"Кримський міст – головна артерія. Особливо в частині залізничної гілки. Її можна знищити тільки великими ракетними залпами. Не 1 – 2 ракети, які покладуть секцію. Вони тоді її відремонтують. Треба покласти кількасот метрів та взяти все під вогневий контроль. Щоб будь-які ремонтні судна, які бралися б за відновлення, також були б знищені. Перший влучний постріл має бути дуже якісним", – пояснив Черник.

Тільки тоді, на думку експерта, можна буде говорити про початок великої битви за Крим. Він наголосив, що зараз для українських сил надзвичайно важливо покінчити з Кримським мостом.

Удари по Криму

Останнім часом в тимчасово окупованому Криму все частіше стається "бавовна". Зокрема, під час одного з таких ударів було уражено російський великий десантний корабель "Мінськ" та підводний човен – носій "Калібрів". 

Ввечері 3 жовтня в Севастополі знову лунала повітряна тривога. Російські окупанти заявляли, що півострів нібито під атакою "Нептуна" і дронів. В Міноборони РФ вже повідомили, що начебто збили ракету. 

У Головному управлінні розвідки Міноборони стверджують, що удари по окупованому півострову продовжаться. Раніше радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк наголошував, що Крим поступово береться під ключовий вогневий контроль з боку України.

Вас також можуть зацікавити новини: