Німецький Leopard буде оптимальним танком для ЗСУ / фото wikimedia.org

Україна вже давно просить західних партнерів відправити для ЗСУ cучасні важкі танки. Зараз тривають переговори про постачання різних зразків з декількома країнами, але оптимальним варіантом був би німецький Leopard.

Такою думкою в коментарі "РБК-Україна" поділився військовий експерт групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко. Він заявив: "Найбільша кількість танків, які присутні в Європі і які доцільно логістично було б відправляти в Україну, а також в перспективі проводити їх обслуговування, ремонт і постачати боєприпасами, — це Leopard. В першу чергу Leopard 2. Яка саме модифікація нам потрібна? У нашому випадку я не виключаю, що поставки почнуться з А4".

Коваленко нагадав, як Польща відправила Україні перші танки. Це були радянські Т-72. Нещодавно Чехія пішла на аналогічний крок, проте танки західних зразків наша країна ще не отримувала.

Відео дня

Експерт підкреслив, що ЗСУ потребують Leopard 2, які встигли добре себе зарекомендувати за роки використання в якості надійної та ефективної бойової машини. Німецькі танки поряд з Abrams і Challenger використовувалися в різних конфліктах, наприклад, в Перській затоці та Іраку. Вони пройшли бойові випробування і отримали модернізації на основі цього досвіду.

"Але є велике "але", і це позиція уряду Німеччини. Якщо Олаф Шольц не підтримає, ми ці танки не отримаємо від жодної країни. Я нагадаю, що Іспанія ще у 2022 році мала намір передати нам танки Leopard 2, але тоді Берлін заблокував це прагнення", — додав Коваленко.

Найбільш сучасним танком експерт назвав Leclerc, але його поставки в Україну недоцільні через малу кількість і логістичні складнощі. А ось Leopard 2 у всій Європі налічується більше 2 тисяч одиниць.

Танки Leopard для України: остання інформація

Після того, як Німеччина погодилася відправити БМП Marder для ЗСУ, почалися активні обговорення поставок важких танків. Канцлер ФРН Олаф Шольц заявив, що його країна "не піде на це одна".

За словами міністра економіки Німеччини Роберта Хабека, поставки танків Україні "не можна виключати".

Як повідомило видання Politico, Польща і Франція підштовхують ФРН до передачі танків. Вони хочуть домогтися рішення від Берліна напередодні франко-німецького саміту 22 січня.

У польському уряді повідомили, що Варшава зможе передати кілька десятків танків Leopard в коаліції з іншими країнами. На більше розраховувати не варто, адже Польща володіє лише 240 одиницями цієї техніки.

Вас також можуть зацікавити новини: