24 лютого Україні почалося вторгнення російських військ. Українці вже збирають "тривожні валізи" і шукають адреси найближчих бомбосховищ. Розповідаємо, що робити далі, куди евакуюватися і що робити зі зброєю і домашніми тваринами.

Загальні поради у воєнний час

  • Обдзвоніть всіх рідних і узгодьте план дій - куди вони будуть їхати і де ви можете зустрітися.
  • Заправте машину, складіть аптечку, запасні шини і паливо в автомобіль.
  • Ознайомтеся з картою бомбосховищ і перевірте підвал, дістаньте ключі від підвалу.
  • Зберіть тривожний чемодан - ліки, кілька видів одягу, консерви, ліхтарик.

Куди евакуюватися

Якщо ви почули сигнал тривоги або постріли біля будинку, потрібно спускатися в укриття. Вимкніть газо - і електроприлади, закрийте вікна і вентиляцію. Направляйтеся в пункт збору для евакуації або бомбосховище. Якщо ви їдете з міста - тримайтеся подалі від аеродромів, електростанцій, військових об'єктів і вокзалів.

Якщо пострілів немає або вони далеко - краще залишитися вдома і не виходити на вулицю. Якщо ви опинилися на вулиці - ляжте на землю і накрийте голову руками.

Відео дня

Якщо у вас немає машини - користуйтеся доступним громадським транспортом.

Що одягти

Цивільним людям не можна надягати камуфляж і будь-який військовий одяг - це може бути небезпечно для вас. Одягніть однотонний чорний одяг без будь-яких розпізнавальних знаків. Візьміть з собою теплі речі, навіть якщо на вулиці не холодно.

Куди їхати - в місто чи село

Їхати в місто або в село - ваш самостійний вибір. У селах часто є льохи з їжею і консервацією, де можна безпечно перечекати небезпечну ситуацію, а також часто є піч. Але якщо місто оточать, на околицях може бути небезпечніше. У селах часто відсутній мобільний зв'язок та медична допомога. Найкраще їхати в міста, які ворог не контролює.

Якщо ви вирішили залишитися вдома, заклейте або забарикадуйтеся вікна, щоб вони не пошкодилися від вибухів. У разі обстрілу ховайтеся у ванній. 

Чи можна взяти зброю

Цивільним особам в умовах евакуації заборонено мати з собою зброю. Основне завдання громадян - безпечно потрапити в пункт евакуації. Якщо у вас є легальна зброя - залиште її вдома.

Що робити з домашніми тваринами

  • Заздалегідь купіть корм і переноску для тварин.
  • Наклейте на нашийник бірку з вашими контактами.
  • Якщо можливо - здайте тварин на перетримку в притулок або до знайомих, які погодяться прихистити улюбленця.
  • Попросіть друзів або рідних взяти до себе тварину або перевезти її в безпечне місце.
  • Якщо ви їдете і не можете взяти тварину з собою - попросіть залишити її знайомим або сусідам, які не будуть їхати.
  • У найгіршому випадку тварину доведеться випустити на волю. Віднесіть улюбленця в місце проживання бездомних тварин. Залиште йому запас їжі і води.

Напад РФ на Україну - що відомо

Як повідомляв УНІАН, президент Росії Володимир Путін почав вторгнення в Україну, у низці міст прогриміли вибухи. 

Незабаром президент України Володимир Зеленський звернувся до українців і оголосив про введення воєнного стану.

Раніше журналіст Андрій Цаплієнко повідомив, що війська Росії перетнули кордон України в районі Харкова.

Водночас журналіст Юрій Бутусов поділився, що російська сторона атакувала нашу державу, і по всій країні були атаковані військові об'єкти, в першу чергу, системи управління, авіабази частини протиповітряної оборони. За його даними, українська армія чинила опір.

До цього російський президент Володимир Путін підписав укази про незалежність так званих "ЛНР " і"ДНР". РФ також вирішила ввести в псевдореспубліки своїх "миротворців". Про такі рішення російської сторони стало відомо 21 лютого.

Пізно ввечері 23 лютого з'явилася інформація, що ватажки " ДНР " і " ЛНР " Денис Пушилін і Леонід Пасічник попросили Росію надати "республікам" військову допомогу