У заблокованому росіянами Маріуполі все ще залишаються жителі / фото REUTERS

Допомогти з евакуацією українців з Маріуполя може Туреччина, переговори про це повинні проходити на рівні глав держав. Політичні сценарії в даному питанні неможливі, вважає військовий експерт Ігор Козій.

Про це він сказав "Обозревателю".

"Я думаю, однозначно політичний сценарій не пройде. Не забувайте, що вони робили під Іловайськом. Я думаю, ці ж традиції будуть і далі працювати, тобто знищувати все живе і неживе", - підкреслив він.

Відео дня

"Єдиний, хто ще може на них якось вплинути, - Це Туреччина, якщо вона захоче допомогти евакуювати людей. Росія, боячись Туреччини, може погодитися на це", - додав Козій.

За словами експерта, місія Туреччини може бути подібна миротворчій і в ній повинен бути задіяний корабель під турецьким прапором. Узгодити операцію з порятунку людей повинні президенти РФ і Туреччини. Лише в такому випадку можлива евакуація без російських провокацій.

"Сто відсотків Путін не піде на провокацію, хоча він злісна людина і пам'ятає про збитий над Туреччиною винищувач", - зауважив Козій.

"Більше варіантів немає. Я не вірю в гуманітарний коридор, не вірю в ООН, не вірю в Європейський Союз і тим більше в ОБСЄ. Вірю в зброю. Іншого аргументу там немає. Єдиний політичний варіант - гуманітарний коридор з посередництвом Туреччини", - підсумував він.

Раніше сьогодні віце-прем'єр Ірина Верещук оголосила про узгоджений гуманітарний коридор з Маріуполя.

Блокада Маріуполя: що відомо

З перших днів вторгнення Маріуполь є найгарячішою точкою в Україні. У місті зруйновано 90% всіх будівель. Бої не припиняються. Місто постійно бомблять. У Маріуполь неможливо доставити ні їжу, Ні медикаменти. Місто знаходиться в блокаді. 

За інформацією радника мера Маріуполя Петра Андрющенка, в Маріуполі окупанти б'ють бомбами по "Азовсталі", стріляють з артилерії та танків по житловому сектору Лівобережного району.