Американський льотчик висловився, чи є в Україні F-16 / фото t.me/V_Zelenskiy_official

Льотчик американської авіації, підполковник у відставці Ден Хемптон (позивний Two Dogs), який носить звання "найсмертоноснішого" пілота F-16, висловився про те, чи є вже в Україні західні винищувачі.

"Ні, їх не використовують в Україні. На них нікому літати, - заявив він в інтерв'ю "Голосу Америки". - Я маю на увазі, що кілька українських пілотів (на навчанні) в Данії, тут (в США). І вони не найняли нікого з нас (західних пілотів у відставці, які мають досвід оперування F-16 і готові допомагати захищати Україну - УНІАН). Тому хто б на них літав?".

За словами пілота, він спочатку радив, що Україні потрібно готувати власних пілотів, але, враховуючи те, що це вимагає часу, паралельно потрібно було наймати "приватних підрядників":

Відео дня

"І вони цього не зробили... Я чув, що причиною було те, що уряд України продовжував сподіватися, що Америка або країни НАТО відправлять власних військових льотчиків, які будуть допомагати воювати за Україну. Думаю, це нереалістичне очікування з тієї причини, що, якби воював звичайний військовий офіцер, це означало б, що воно повинні мати схвалення свого уряду, а це означає пряму конфронтацію з Москвою. Не те, щоб це мало значення. Я маю на увазі: кого хвилює, що робить Москва? Але політиків це хвилює".

Хемптон сподівається, що влада в Києві усвідомлює, що цього не станеться: "і що єдиними, хто зможе літати на цих літаках, будуть ваші пілоти, або такі, як я, яких вони привезуть заздалегідь, щоб літати на них".

F-16 в Україні - що повідомлялося

Нагадаємо, 27  грудня видання Newsweek з посиланням на джерело в уряді США повідомило, що американські винищувачі F-16, ймовірно, вже в Україні.

Зазначалося, що протягом останніх трьох тижнів ЗСУ збили вісім російських літаків. Також у ніч проти 26 грудня знищено ВДК "Новочеркаськ". Російські пропагандисти турбуються, що ЗСУ змогли це зробити завдяки винищувачам F-16.

Вас також можуть зацікавити новини: