Винищувач F / A - 18 Super Hornet / US Army

УНІАН продовжує цикл матеріалів, пов’язаний з винищувачами четвертого покоління, які можуть передати США за програмою ленд-ліз для України. Раніше ми вже розповіли про винищувач-бомбардувальник F-15E Strike Eagle, а також масовий легкий F-16.

Але у Вашингтона, якщо звісно мова про винищувачі для ЗСУ взагалі буде піднята, є ще один варіант - F/A-18 Super Hornet. І цей вибір показатися вкрай дивним, бо це палубний винищувач для авіаносців. Але якщо придивитися до нього уважніше, наприклад, як Канада чи Швейцарія, то F/A-18 вже починає нагадувати тотальний максимум.

F/A-18E/F Super Hornet

F/A-18E/F Super Hornet - це повна назва літака, яку доволі легко розшифрувати F - винищувач, A - штурмовик, E/F - одномісний/двомісний варіант, Super Hornet - прямо вказує на значну модернізацію минулої версії літака F/A-18 Hornet.

Відео дня

F/A-18E/F піднявся у небо у 1995 році й попри, на перший погляд, візуальну схожість з попередником, нова версія на 20% більша та довша на метр, а найочевидніша відмінність - прямокутні повітрозабірники замість овальних. Але, звісно, найголовніші зміни в середині - все електронне обладнання було оновлено, починаючи від радара, завершуючи системами радіоелектронної боротьби. Ще раз електроніку оновили у середині 2000-х років, довівши можливості літака бачити цілі на відстані до 150 км, а актуальна версія машини позначається як Block II.

Винищувач F / A - 18 Super Hornet / US Army

Такі довгі маніпуляції пов’язані з тим, що командування військово-морського флоту забажало вижати все з F/A-18, тому поставили за мету, одночасно: збільшити дальність польоту, запровадити технології малопомітності, збільшити живучість, розширити зону ураження повітряних та наземних цілей, а також інтегрувати сучасне озброєння включно з крилатими ракетами.

Такий тотальний підхід пояснюється максимально просто, на авіаносці немає місця для різноманітних літаків, саме тому F/A-18E/F Super Hornet може дійсно майже все.

Зокрема, виконувати роль літака завоювання у повітрі завдяки можливості нести одразу 12 ракет "повітря-повітря" AIM-120. Топити кораблі противника стелс-ракетами AGM-158C LRASM. Закидувати противника високоточними бомбами, до 10 за один виліт. А наостанок виконувати роль повітряного танкера.   

Винищувач F / A - 18 Super Hornet / US Army

Також існує окрема спеціалізована версія F/A-18 - EA-18G Growler, який призначений для ведення радіоелектронної розвідки та боротьби.

Наземний F/A-18

Як це не дивно, але така універсальність не зробила F/A-18 бестселером на ринку. Якщо брати всю історію літака з перших версій, то окрім ВМФ США його закупили: Австралія, Канада, Фінляндія, Кувейт, Малайзія, Іспанія та Швейцарія.

Ще більше питань виникає, коли виявляється, що ціна F/A-18 Super Hornet становить 53-65 млн доларів. І це вже для іноземних клієнтів - саме такі пропозиції розглядали Кувейт та Канада. Не сильно й висока вартість однієї льотної години - 10-12 тисяч доларів, що не набагато вище за показники F-16.

Винищувач F / A - 18 Super Hornet / US Army

На користь F/A-18 говорить і його запас міцності, бо конструкція літака пристосована до жорстких навантажень під час старту з катапульти, жорстких посадок на авіаносець, а також солоної води. Саме тому вкрай показовий вибір саме F/A-18 для Канади та Фінляндії, країн не з самим легким кліматом.

Щодо можливості отримання F/A-18 Super Hornet Збройними Силами України то гіпотетично на користь цього говорить перехід ВМС США на F-35 та поступове зняття літаків з озброєння, яких зараз у США 313 одномісних F/A-18E та 273 двомісних F/A-18F.

Також на Boeing зараз діє виробнича лінія з виробництва F/A-18. Не останню роль може зіграти живучість та приголомшлива універсальність літака, що вкрай важливо для умов України. Тобто переваг у F/A-18 Super Hornet для України може бути навіть більше ніж у F-16.

Винищувач F / A - 18 Super Hornet / US Army

Характеристики F / A-18E / F Super Hornet

  • Екіпаж: у F/A-18E-1 людина, у F/A-18F - 2 людини
  • Довжина: 18,3 м
  • Розмах крил: 16,6
  • Максимальна злітна вага: 29,9 т
  • Максимальна швидкість: 1,6 Маха
  • Бойовий радіус: 772 км
  • Швидкопідйомність: 228 м / с
  • Тягооснащеність: 0,93
  • Точок підвіски: 11
  • Вага озброєння: до 8050 кг