Винищувач-бомбардувальник F-15E Strike Eagle / US Air Force

Ухвалення закону про ленд-лізу для України означає, що США можуть озброїти наші Збройні Сили всією необхідною зброєю та оснащенням, достатнім для того, щоб перемогти РФ.

Будь-якого чіткого переліку поки не існує. Але якщо Київ та Вашингтон прийдуть згоди, що для перемоги необхідні винищувачі, то, швидше за все, Україна їх отримає.

Але необхідно усвідомлювати, що будь-який сучасний винищувач це надскладна високотехнологічна зброя. І над тим щоб він виконав своє завдання, окрім пілота, працюють ще десятки людей на землі. Тобто коли підійматися питання про отримання західних винищувачів, необхідно розуміти, що під цим поняттям криється передача і всього комплексу наземної інфраструктури, запасних частин, зброї та навчання не тільки пілотів, а й техніків.

Відео дня
F-15 / US Air Force

Водночас рано чи пізно, але питання заміни радянських МіГ-29 та Су-27 у Повітряних Силах України все одно настане час вирішувати. Тому залишається питання із тим, які з американських літаків будуть максимально ефективні у небі України та які США погодиться передати. Бо ленд-ліз це добровільна допомога, а не обов’язок. І тому, з максимальною вірогідністю, передаватись буде та зброя якої достатньо у збройних силах США.

Саме тому УНІАН публікує цикл матеріалів, які присвячені літакам США, на які реалістично можуть розраховувати ЗСУ завдяки ленд-лізу.

Винищувач F-15 і багатофункціональний F-15E Strike Eagle

Якщо не брати до уваги астрономічно дорогий винищувач п’ятого покоління F-22, який ніколи не експортувався, то F-15є найбільш потужним та озброєним винищувачем США. Попри свій вік у 46 років, прощатися з цим літаком у США наміру не мають, бо він має просто вражаючі можливості по навантаженню та універсальності використання. А постійні модернізації тримають його реальну ефективність на надвисокому рівні.

F-15 / US Air Force

Окрім великої кількості модернізацій треба розрізняти F-15 як вузькоспеціалізований винищувач і багатофункціональний F-15E Strike Eagle. Насправді це доволі різні за можливостями літаки і головне є те, що F-15E - це універсальний літак, який можливо однаково ефективно використовувати, як для завоювання переваги у повітрі, так і для завдання бомбових ударів. І ця універсальність досягнута не коштом можливостей.

Бо йому дійсно однаково, що піднятись в небо для винищувальної місії із десятьма далекобійними ракетами AIM-120 з дальністю пуску понад 160 км. Що виконати бомбове завдання із двадцятьма високоточними бомбами. Або завдати далекобійні удари крилатими ракетами. Ну і на всяк випадок, то 20-мм гармата на ньому залишилась. 

F-15 / US Air Force

F-15E просто всіяний всіма системами та сенсорами, які тільки можливо уявити, включно із вбудованого комплексу РЕБ та тепловізійно-радіолокаційної системи LANTIRN для маловисотного прориву та використання високоточного озброєння. А деякі характеристики F-15E і досі не розголошується.

Особливості F-15E Strike Eagle

Тобто для військових льотчиків F-15E це справжній повітряний супермаркет, в якому знайдеться все для того, щоб виконати будь-яку задачу. І саме тому на цьому літаку два льотчики - пілот та оператор озброєння. І це надважливий фактор, бо кількість систем для однієї людини - завелика.

Та й взагалі F-15E це не самий простий літак, особливо в обслуговуванні. І мова йде не тільки про електронні системи, а хоча б про те, що F-15E це дводвигунний літак.

F-15E Strike Eagle / US Air Force

Також F-15E далеко не економічний, бо одна година "мирного" польоту, без використання озброєння, це 27 тисяч доларів. У нього підвищені вимоги до якості злітно-посадкових смуг через велике удільне навантаження. А сам літак не дешевий, бо навіть для повітряних сил США у "апгрейдженій" версії F-15EX він коштує 80 млн доларів.

Щодо кількості машин у США, то мова йде про 219 одиниць F-15E Strike Eagle, у частині з яких вже завершується строки експлуатації. Саме на їх заміну Пентагон і планує купляти F-15EX від Boeing.

Також не варто плутати F-15E, який є багатофункціональним літаком, з F-15C або F-15D - "чистокровними винищувачами". F-15C/D до речі у повітряних силах та нацгвардії США навіть більше - 223 одиниці. Але вузька спеціалізація F-15C/D занадто шикарна річ для України. А ось саме F-15E Strike Eagle, з точки зору ефективності та мультизадачності, поза конкуренцією.

Винищувач-бомбардувальник F-15E Strike Eagle / US Air Force

Характеристики F-15E Strike Eagle

  • Екіпаж: 2 людини
  • Максимальна злітна вага: 36,7 тонн
  • Вузлів підвіски: 17
  • Максимальне навантаження: 10,4 тонн
  • Максимальна кількість ракет повітря-повітря: 10
  • Бойовий радіус: 1272 км
  • Максимальна швидкість: 2,5 Маха
  • Практична стеля: 18 км
  • Швидкопідйомність: 250 м / с
  • Тягооснащеність: 0,93