Винищувач F-16 / US Air Force

В попередньому матеріалі УНІАН вже пояснив певні моменти, що вказують на величезну складність процесу переходу повітряних сил на нову машину, а також розповів про F-15E Strike Eagle - найуніверсальніший та найпотужніший літак у арсеналі США.

Але F-15E має певні особливості, які можуть зіграти проти вибору його для передачі Україні. І однією з небагатьох альтернатив залишається F-16 - легкий багатоцільовий літак, який є наймасовішим винищувачем четвертого покоління у світі. А також, попри свій 48-річний вік, продовжує залишатися основою повітряних сил 25 країн світу задвяки постійним модернізаціям.

Винищувач F-16 для України

На користь можливості отримання Україною F-16 говорить те, що у порівнянні із F-15 цей літак простіший та дешевший в обслуговуванні. Це можливо легко показати на вартості однієї льотної години F-16 та F-15 у сучасних версіях, який становить 8-15 тисяч доларів та 27 тисяч доларів відповідно. В першу чергу це пов’язано з тим, що F-16 однодвигуний та дещо простіший за "начинкою".  

Відео дня
Винищувач F-16 / US Air Force

Такий величезний розрив пояснюється тим, що з самого початку F-16 конструювався, як масовий легкий винищувач і не тільки для США, а і для величезної кількості союзників. І його розробникам з General Dynamics, а згодом Lockheed Martin, це більш ніж вдалось.

Прямий доказ цього те, що F-16 обрали у десятках країн, а загальний "тираж" вже перевалив за 4,6 тисяч літаків. Для розуміння, прямий аналог F-16 у СРСР, МиГ-29, розійшовся по світу у кількості, орієнтовно, 1600 одиниць.

Звісно, за можливостями F-16 далеко до F-15E, бо це літаки різного класу. Але і F-16 може виконувати всі повітряні завдання, починаючи від повітряних боїв, завершуючі високоточним бомбардуванням.

Винищувачі F-16 / US Air Force

Також необхідно максимально чітко слідкувати за версією літака, яких лише основних 10 видів, не рахуючи локалізованих версій. І в них доволі лего заплутатись.

Найстарішою є F-16A/B (одномісна/двомісна) - це перша генерація літаків початку 80-х років. F-16C/D - генерація яка тягнулась з кінця 80-х до 2000-х. F-16V - найсучасніша 2010-х років. Також кожна генерація поділяється на "блоки" - зміни у бортове обладнання, двигуни та авіоніку, Тобто повне найменування літака буде, наприклад, F-16D Block 52. Зараз на озброєнні повітряних сил та нацгвардії США стоять 882 одиниці F-16C/D у всіх версіях, "блоках".

Винищувач F-16 / US Air Force

Особливості F-16

Через величезну кількість різних версій які можуть бути передані до України вкрай важко чітко розписати всі можливості літака. Але можливо зробити обережне припущення, що Україні можуть бути передані нові F-16V Block 70/72.

Такий оптимізм пов’язаний з тим, що у 2020 року Пентагон підписав масштабний контракт з Lockheed Martin на виробництво від 1,1 до 1,4 тисячі літаків F-16V для іноземних країн протягом 10 років, для чого навіть була відкрита нова виробнича лінія. Тобто прямо зараз йде процес виробництва нових літаків, які будуть "зі складу" розподілятися за програмою Foreign Military Sale.

Крім того, до цієї версії можливо "прокачати" старі літаки. Наприклад, одними з перших клієнтів на цей літак став Тайвань, який замовив не нові, а модернізацію власних F-16A/B Block 20 до F-16V Block 70/72

F-16V Block 70/72 відрізняється від попередніх версій впровадженням модернізовного радару APG-83 AESA, який здатний бачити повітряні цілі на відстані понад 370 км, оновленням комп’ютерної компоненти та архітектури авіоніки, впровадження сенсору інрфрачевоного пошуку та супроводження, а також інтеграцією нового найсучаснішого озброєння.

Винищувач F-16 / US Air Force

Також цей літак зберіг і цілу низку вже відпрацьованих рішень, включно із конфорними баками, системою LANTIRN для маловисотного прориву та використання високоточного озброєння тощо.

Водночас у F-16 є певні недоліки. По-перше це легкий літак, який має відносно невелику дальність польоту, яку намагались постійно підняти. Але побачити цей літак без додаткових підвісних баків - можливо доволі рідко.

Наприклад стандартна конфігурація "повітряний патруль" передбачає навантаження у шість ракет повітря-повітря та два 1400-літрові підвісні баки. За таких умов його бойовий радіус складає 1700 км.

А ось вже при бомбардувальній місії з чотирма 450-кг бомбами цей показник зменшується до близько 550 км. Тобто на виконання деяких бомбардувальних місій необхідно витратити більшу кількість літако-вильотів ніж, наприклад з F-15E, який має  більше на 3 тонни корисного навантаження та точок підвіски важкого озброєння.

Винищувач F-16 / US Air Force

Водночас ціна льотної години і сама вартість F-16 значно менша за F-15E. Щодо останньої, то ціна одного F-16 для армії США - від 43 до 60 млн доларів за одиницю в залежності від версії.

На всяк випадок, цю суму не варто плутати із кінцевим "прайсом" для покупця. Наприклад, у 2019 році Словаччина замовила 14 F-16V Block 70/72 із додатковими послугами та озброєнням за 1,8 млрд доларів.   

Характеристики F-16v Block 70/72

  • Екіпаж: 1 людина
  • Довжина: 15 м
  • Розмах крил: 9,5 м
  • Максимальна швидкість: 2 + Маха
  • Максимальна злітна вага: 21,7 т
  • Тягооснащеність: 1,1
  • Точок підвіски: до 13

Вас також можуть зацікавити новини: