Кравчук заявив про зрив домовленостей Росією і бойовиками / фото УНІАН

Росія і бойовики так званої "ДНР" висунули нові вимоги щодо спільної інспекції в районі села Шуми Донецької області, які не обговорювалися в ході позачергової конференції Тристоронньої контактної групи (ТКГ).

Читайте такожКравчук підтвердив, що бойовиків пустять на "інспектування" українських позицій на Донбасі (відео)Про це йдеться у зверненні глави української делегації в ТКГ Леоніда Кравчука до представника ОБСЄ в Тристоронній контактній групі Хайді Грау і модератора робочої підгрупи з питань безпеки ТКГ, голови СММ ОБСЄ в Україні Халіту Чевіку, передає "Українська правда".

"Російська сторона і запрошені з окремих районів Донецької області України висунули нові вимоги, які не обговорювалися в ході позачергової відеоконференції Тристоронньої контактної групи 09.09.2020, зокрема: відвідування нових точок, здійснення фото- і відеофіксації, підписання спільного протоколу", - йдеться в документі.

Українська делегація в ТКГ вважає, що згадані вище вимоги грубо порушують досягнуті домовленості.

Фото pravda.com.ua
Фото pravda.com.ua

У зв'язку з цим було внесено пропозицію перенести зустріч в районі Шумів і обговорити ситуацію в рамках позачергового засідання ТКГ. Нове засідання має бути скликано в найкоротші терміни.

Ситуація в районі Шумів і погрози бойовиків: всі подробиці

  • 5 вересня ватажок бойовиків "ДНР" Денис Пушилін наказав 7 вересня відкрити вогонь по українських укріпленнях поблизу населеного пункту Шуми. На його думку, інженерні споруди Об'єднаних сил, розташовані біля Шумів, є незаконними.
  • Командувач Об'єднаних сил, генерал-лейтенант Володимир Кравченко заявив, що українські війська не порушували жодних домовленостей по обладнанню інженерних споруд в районі Шумів.
  • 6 вересня Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ підтвердила, що з боку Об'єднаних сил не було порушення домовленостей про перемир'я на Донбасі.
  • 9 вересня Тристороння контактна група провела позачергове засідання з метою недопущення зриву режиму припинення вогню на Донбасі. Учасники консультацій домовилися про спільне інспектування в районі Шумів за участю представника координатора від ОБСЄ.
  • В офісі президента заявили, що домовленість в рамках Тристоронньої контактної групи про спільне інспектування в районі Шумів за участю представника координатора від ОБСЄ була досягнута з метою спростування фейків і недопущення нових провокацій.