Китай також не хоче посилювати свою конфронтацію з США / фото ua.depositphotos.com

Екс-координатор Державного департаменту США з питань санкцій Деніел Фрід вважає, що Китай не планує підтримувати Росію у війні в Україні.

В ефірі телеканалу "Еспресо" він розповів, що китайці були шоковані тим, як показала себе Росія в мілітарному плані.

"Китайці у шоку від стратегічних прорахунків РФ, від її незграбності в розв'язанні того, що Путін не може ні контролювати, ні зупинити. Росія завжди була молодшим партнером Китаю, принаймні останні кілька років. Тепер цілком очевидно, що Росія - агресивний і некомпетентний молодший партнер. Сумніваюся, що китайці підуть на ризик заради Путіна", - пояснив свою думку Фрід.

Відео дня

За словами експерта, Китай також не хоче посилювати свою конфронтацію зі США. Пекін побачив, що Захід не такий слабкий, як йому здавалось.

"Це повинно насторожити будь-якого серйозного стратега в Кремлі. Китай не збирається підтримувати Росію, все більше занурюючись в трясовину путінських авантюр. Гадаю, що китайці не ризикнуть порушити американські санкції, навіть обмеження ціни на нафту. Позиція Путіна не є сильною. Путін припустився серйозних прорахунків, а його нинішня позиція набагато слабша, ніж минулого року", - підсумував Фрід.

Війна в Україні: позиція Китаю

Після початку повномасштабної війни в Україні Китай офіційно зайняв нейтральну позицію, а також закликав припинити бойових дій і перейти до мирного діалогу.

Хоча Китай не став офіційно приєднуватися до антиросійських санкцій, китайські компанії де-факто обмежили або припинили поставки багатьох підсанкційних товарів, щоб не потрапити під вторинні санкції Заходу.

Новий посол КНР в Європейському Союзі Фу Цун заявив, що ця війна поставила Китай "в дуже складне політичне становище" і "сильно загострила" відносини з Європою.

Вас також можуть зацікавити новини: