У Китаї поскаржилися на проблеми через війну в Україні / фото ua.depositphotos.com

Повномасштабне вторгнення РФ в Україну поставило Китай "у дуже скрутне становище". Пекін опинився в ситуації, де потрібно "вибирати між друзями". Про це розповів новий посол КНР в Європейському Союзі Фу Цун в інтерв'ю South China Morning Post.

За словами дипломата, ця війна поставила Китай "в дуже складне політичне становище" і "сильно загострила" відносини з Європою. Фу Цун підкреслив, що офіційний Пекін не отримує ніякої вигоди від того, що відбувається і не зацікавлений в затягуванні конфлікту.

"І Росія, і Україна (наші – ред.) хороші друзі, тому ми не хочемо вибирати між друзями. Це відправна точка нашої позиції", - сказав посол.

Відео дня

Фу наполягає на тому, що Китай не надає Росії ніякої військової допомоги, тоді як Захід "наживається" на війні.

"Найголовніше – зупинити бойові дії, домогтися припинення вогню для порятунку життів, і ми підтримаємо всі зусилля в цьому відношенні. Ми знаємо, що деякі люди наживаються на цій кризі. Вони продають величезну кількість зброї", – заявив він.

Позиція Китаю щодо війни в Україні

Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Китай офіційно зайняв нейтральну позицію і закликав до припинення бойових дій і початку мирного діалогу.

Китай не став офіційно приєднуватися до західних санкцій проти Росії, проте китайські компанії, побоюючись потрапити під вторинні санкції Заходу, де-факто обмежили або припинили поставки багатьох підсанкційних товарів.

Попри повідомлення ЗМІ про можливу військово-технічну допомогу Китаю Росії, досі прямих доказів військових поставок не було представлено.

Вас також можуть зацікавити новини: