Проектний комплекс "Нептун" / фото Генштаб ЗСУ

Військовий експерт Олег Жданов розповів, на що здатний український береговий мобільний комплекс з протикорабельними крилатими ракетами "Нептун".

За його словами, на даний момент максимальна дальність польоту ракети становить 200 кілометрів, але в перспективі її нібито можуть збільшити до 500 кілометрів. "Це високоточна крилата ракета, йде за заздалегідь визначеним маршрутом. Висота польоту над водою – від 3 до 10 метрів. Ракета йде практично у мертвій зоні радара, зливаючись з поверхнею моря", – відзначив експерт.

При цьому Жданов додав, що комплекс можна застосовувати і по наземних цілях.

Відео дня

Ракетний комплекс "Нептун": унікальна спецоперація знищення крейсера Москва

Військовий експерт нагадав, як у квітні 2022 року дві ракети "Нептун" потопили флагман Чорноморського флоту РФ – ракетний крейсер "Москва":

"Дві ракети "Нептун" всадили у лівий борт крейсера Москва. Одна з ракет влучила у боєзапас крейсера, сталася внутрішня детонація боєкомплекту. Це зруйнувало все, що нижче палуби. Був потужний вибух. Друга ракета увійшла трохи нижче ватерлінії. Завдяки цьому крейсер почав швидко набирати воду, ліг на лівий борт і затонув за 1 годину 12 хвилин... Унікальна операція комплексом "Нептун" на дальності близько 120 кілометрів. ППО крейсера відвернули двома "Байрактарами", і поки системи їх відстежували, дві ракети прийшли з боку лівого борту".

Нагадаємо, раніше стало відомо, що комплекс "Нептун" своє "бойове хрещення" пройшов ще в перші дні широкомасштабного вторгнення Росії, за місяць до потоплення російського крейсера "Москва".