Експерт Петро Черник розповів, чим можна знищити Кримський міст / фото Telegram-канал "Кримський вітер"

Незаконно збудований російськими окупантами Кримський міст неможливо знищити за допомогою надводних або підводних дронів. Про це повідомив військовий експерт Петро Черник. 

Як зазначив експерт в ефірі "24 каналу", найбільш оптимальним шляхом для знищення мосту через Керченську протоку є масовані ракетні удари. Для руйнування споруди необхідні ATACMS. 

Зараз на озброєнні українських військ ці ракети в модифікації М39 – дальність удару до 165 кілометрів. Проте ЗСУ необхідна модифікація М48 або М57 з фугасною частиною на 227 кілограмів.

Відео дня

"Важлива масованість. Однією – двома ракетами можна завдати шкоди. Однак щоб міст був по-справжньому не функціональний, він має впасти під воду на кілька десятків метрів, а краще – на кілька сотень. І найголовніше – щоб росіяни не могли його відновлювати. Це десятки ракетних залпів. Поки що про таку кількість ракетного озброєння не мовиться", – пояснив Черник.

В разі падіння Кримського мосту росіяни не зможуть його відремонтувати, і це буде відчутно, оскільки з 2014 року окупанти перетворили Крим на найбільшу зброярню. 

Проте руйнування мосту теж буде замало, Україні також потрібно знищити великі десантні кораблі російських окупантів. Одне таке судно бере до 500 тонн вантажу. Не варто забувати і про авіацію: до прикладу, Іл-76 може брати на борт до 40 тонн вантажу.

"До цього питання треба підходити комплексно. Тут треба не тільки далекобійні ракети, але й дуже хорошу авіацію – винищувачі з далекобійними ракетами класу повітря – повітря, які могли б знищувати повітряні цілі", – резюмував Черник.

Кримський міст: останні новини

У розвідці Великої Британії вважають, що росіяни не здатні захистити Кримський міст. Про це свідчать успішні атаки українських спецслужб, які сталися в жовтні 2022 року та в липні 2023 року. Зазначається, що для захисту переправи росіяни залучають велику кількість сил і засобів, які могли б бути розгорнутими в інших місцях. 

Британські розвідники також наголосили, що хоча РФ і відремонтувала Кримський міст, він функціонує обмежено. 

На думку військового експерта Петра Черника, росіяни вже готуються до можливого знищення мосту. Окупанти почали покращувати й готувати нові залізничні шляхи на тимчасово окупованих територіях.

Вас також можуть зацікавити новини: