Щоб змінити ситуацію на полію бою Україні потрібно сотні ракет ATACMS, заявив військовий експерт Петро Черник / скриншот

Щоб змінити ситуацію на полію бою, Україні потрібні сотні ракет ATACMS. Тоді Керченський міст може остаточно "поплити", а аеродромам окупантів стане ще "болісніше".

На цьому наголосив військовий експерт Петро Черник, коментуючи в ефірі телемарафону "Єдиних новин" результати першого застосування ЗСУ американських далекобійних ракет ATACMS. Йдеться про ураження аеродромів окупантів, про яке стало відомо 17 жовтня.

"За моїми спостереженнями, це комплектація М39 з дальністю завдання ударів до 165 км. Це касетний боєприпас, він неймовірно добрий. Це така собі кулька до 6 см, начинена вибухівкою, і в радіусі 130 м, в діаметрі 240 - це неймовірно багато, висікається все, що може висікатись. І, от, маємо хороший результат -  завдавання ударів по ворожих аеродромах, де базується саме армійська техніка", - зауважив Черник.

Відео дня

За його словами, знищення 9 ворожих гелікоптерів під час цієї одної операції  - це дуже добрий результат.

"Але є нюанс - скільки цих ракет нам надали. Якщо це десяток-другий - це звичайно добре. Але хід війни вони не переламають. Для того, щоб по справжньому з допомогою цих ракет переламати хід війни, потрібно кілька сотень, а бажано добру тисячу", - сказав військовий експерт.

Зокрема, "занурити під воду" Кримський міст, за його словами, можна тільки великими масованими ракетними  ударами, не інакше.

"Упасти під воду він може тільки під масованими ракетними ударами. Потрібен не один, два, три, а кілька десятків ракет. Бо міст довгий - 18 кілометрів. Якщо просяде одна секція - це прекрасно, але росіяни навчилися справлятися з такою проблематикою. Тому треба, щоб він пішов під воду на кілька десятків, а бажано на кілька сотень метрів. І тільки у комплектації ракети М57 чи М 57а1 - це з фугасною бойовою  частиною, яка має поза 200 кг - якщо ударити по опорах, то це все піде під воду. І найголовніше, ЗСУ візьмуть під вогневий контроль ремонтні бригади, щоб туди ніхто не зміг підплисти, підлетіти", - пояснив Черник.

Він зазначив, що ворога у Криму це банально "задушить", бо він потребує військових ресурсів, які не зможуть туди доставляти.

"Так само і щодо будь-якої іншої точки фронту. Якщо на далекій відстані винищувати, у першу чергу, ешелони, котрі підвозять все що можна підвезти, то рано чи пізно у солдата на передовій не буде патронів, не буде їжі і води. І ми будемо бити їх як куріпок. Але є нюанс - ці атаки мають бути масованими", - ще раз підкреслив Черник.

Повертаючись по удару ATACMSами по аеродромах, він зазначив, що це дуже погані новини для РФ, адже вона буде змушена проводити нову передислокацію техніки.

"Ворогу доведеться армійську авіацію переносити на свою територію, а це підлітний час, це дуже багато. Втомлюється машина, втомлюється людина. Тобто, їм зробили проблему. Але це ще не ті проблеми, котрі кінцево вбивають організм. Кількість, кількість і ще раз кількість", - наголосив експерт.

За його інформацією, цих ракет в американців на складах є понад 4 тисячі, тому для них не має бути проблемою передати Україні необхідну кількість.

Зеленський заявив, що Україна отримала перші ATACMS

Як повідомляв УНІАН, окупанти заявили про потужну атаку ЗСУ у ніч проти 17 жовтня по аеродромах окупованих Бердянську та Луганську. Вони стверджували, що Україна скористалась ракетами ATACMS.

Вчора вдень Сили спеціальних операції Збройних сил України розповіли, що провели операцію під назвою DRAGONFLY, під час якої знищили дев'ять вертольотів, спецтехніку, пускову установку ППО і склад боєприпасів ворога.

У вечірньому відеозверненні президент Володимир Зеленський підтвердив перше використання далекобійних ракет ATACMS.

В Інституті вивчення війни (ISW) прогнозують зміни на полі через передачу Україні американських далекобійних ракет ATACMS. Експерти зазначають, що тепер загарбникам доведеться адаптувати принципи використання авіації та складів з урахуванням протистояння новій зброї в руках ЗСУ.

Вас також можуть зацікавити новини: