Україна отримає винищувачі F-16 / US Air Force

Україна отримає американські багатофункціональні легкі винищувачі F-16, а після них – літаки А-10 та F-15.

Впевненість у цьому висловив президент американського аналітичного центру The Potomac Foundation Філіп Карбер в інтерв'ю 24 каналу.

"Що стосується літаків – потрібен час, щоб навчити пілотів і наземну команду, яка обслуговує ці літаки. Потрібна достатня кількість запчастин, механіки і т.д. у той же час повинен сказати, що в світі багато відставних пілотів та інших фахівців, які працювали з F-16. І не тільки в США – в Європі їх практично тисячі. Вони могли б стати добровольцями, які тренують ваших хлопців, а ті вже навчать багатьох інших", – зазначив він.

Відео дня

"Ще один розглянутий літак – це А-10. На ньому легко вчитися літати, однак для вас більш важливо отримати F-15. Він ефективний проти ППО, а також може наносити удари на великій дистанції. Тому провідні американські військові фахівці, генерали Кларк, Брідлав та інші дотримуються думки, що потрібно почати з F-16, а потім додати А-10, оскільки вони доступні. А на майбутнє забезпечити Україну літаками F-15", – додав Карбер.

Винищувачі F-15 та F-16 для України

Раніше повідомлялося, що Україна потребує винищувачів F-15 і F-16. У Повітряних силах ЗСУ заявляли, що разом з такими літаками Україні знадобляться і навчені пілоти.

У другій половині вересня стало відомо, що Україна просунулася в переговорах з США про надання F-16 і систем Patriot.

Командувач ВПС США в Європі і Африці генерал Джеймс Хекер спрогнозував, що, швидше за все, Україна отримає американські винищувачі F - 16 тільки через два-три роки після прийняття відповідного рішення про поставку.