Чорноморський флот РФ / Фото - Міністерство оборони Російської Федерації

Нещодавно у Франції зробили доволі неочікувану заяву щодо можливості взяти участь у операції з деблокади порту в Одесі для вивезення українського зерна. Це рішення, вочевидь, пов’язано із розумінням загрози глобальної продовольчої кризи, яка ризикує охопити країни третього світу, зокрема африканські та близькосхідні держави. Що спричинить найбільшу за всю історію кризу мігрантів, яка буде помножена на паливу кризу.

Тому заяви щодо можливого забезпечення трансферу зерна з України, вочевидь, будуть звучати все частіше. Зокрема, від європейських країн, які належать до Середземноморського басейну. Саме тому можливо оцінити потужності Чорноморського флоту РФ, навіть враховуючи мінімалістичність будь-якого силового сценарію прориву блокади.

Чорноморський флот РФ

Після знищення ракетного крейсера "Москва" найбільшими кораблями РФ у Чорному морі є п’ять фрегатів (сторожевих кораблів) проекту 1135 "Буревестник", три з яких побудовані за модернізованим проектом та введені у стрій у середині 2010-х.

Два старіші кораблі вступили в стрій ще на початку 80-х років. Вони не мають протикорабельних ракет, а протиповітряна оборона вкрай обмежена двома ЗРК "Оса-М", яка має максимальну висотність знищення цілей до 4 км та дальність до 15 км.  

Проект 1135 "Буревісник" / Фото-Міністерство оборони Російської Федерації

Але три сучасніші, проекту 11356Р, вже оснащені 8 універсальними ракетними шахтами, які розподілені між протикорабельними "Оніксами" або "Калібрами". А протиповітряну оборону забезпечує ЗРК "Штиль-1", морська версія модернізованого "Буку" з дальністю до 50 км.

Проект 11356р / Фото-Міністерство оборони Російської Федерації

Підводних човнів на Чорному морі у РФ сім, всі дизель-електричні різних версій проекту "Палтус": одна експериментальна "Алроса" введена в стрій у 1990, та шість "Варшав’янок" середини 2010-х.

"Варшав'янка" / Фото-Міністерство оборони Російської Федерації

А фактичну основу Чорноморського флоту РФ складають ракетні кораблі: чотири "Буян-М" з 8 ракетами "Калібр". З ППО у вигляді модуля "Гібка" з ракетами від ПЗРК.

Проект "Буян-М" / Фото-Міністерство оборони Російської Федерації

А також 2 проекту "Сивуч" із 8 ракетами "Москіт", та ЗРК у вигляді вже згаданої "Оси-М". Ці кораблі відрізняються надвисокою швидкістю у 55 вузлів.

Проект "сивуч" / Фото-Міністерство оборони Російської Федерації

У строю ЧФ РФ чотири ракетні катери "Молнія", які озброєні або зовсім допотопними протикорабельними ракетами "Терміт" або радянськими "Москіт" у кількості 4 одиниці. Всі ці катери були спущені на воду у 80-х, а протиповітряна оборона на них представлена ПЗРК.   

Проект "блискавка" / Фото-Міністерство оборони Російської Федерації

У Чорному морі залишаться 12 російських великих десантних кораблів, які не мають на собі адекватного озброєння, половина з них - з Північного та Балтійського флоту. Також можливо ігнорувати три малих протичовнових кораблів проекту "Альбатрос-М", через відсутність будь-якого протикорабельного ракетного озброєння.

Великий десантний корабель проекту 775 / Фото-Міністерство оборони Російської Федерації

Таким чином, водотоннажність ударних кораблів Чорноморського флоту РФ складає близько 53 тисячі тонн, а сумарний залп протикорабельних ракет - 88 одиниць. 

Зазначимо, що максимальна дальність протикорабельних "Оніксів" близько 300 км, протикорабельного варіанту "Калібр" з надзвуковою бойовою ступінню 3М-51 та 3М-54 - до 250 км. Дальність пуску ракет "Москіт" з корабля складає до 90 км.

Берегова оборона окупованого Криму

Також необхідно пам’ятати, що РФ тримає в окупованому Криму сили берегової оборони. Вони озброєнні ракетними комплексами "Бал" та "Бастіон". Перший веде вогонь на дальність до 120 км, а другий - до 300 км. 

Пускова комплексу " Бал " / Фото-Міністерство оборони Російської Федерації

Окрім того, в Криму знаходиться справжній релікт Холодної війни - "Об’єкт-100", або "Утес". Це підземний комплекс із застарілими ракетами П-35 з дальністю польоту до 460 км.

Також до берегової оборони слід відвести і авіацію, яка базується на окупованому півострові. З точки зору бойових можливостей, то з 2014 року був сформований 37-ий змішаний авіаційний полк, який складався з двох ескадрилій, одна на штурмовиках Су-25, друга на бомбардувальниках Су-24.

Зараз відомо про базування на півострові багатофункціональних Су-30, які можуть нести сучасне протикорабельне озброєння.

Вас також можуть зацікавити: