Яка ситуація в Харкові сьогодні? / фото ЗСУ

Розпочалася нова доба протистояння захисників Харкова та області російським окупантам. Ворог не припиняє обстрілів міста та регіону, деякі населені пункти окуповані.

УНІАН у режимі онлайн розповідає, що відбувається в Харкові та області сьогодні, 13 травня 2022:

21:11 У Мінекономіки розповіли, скільки в Україні залишилося запасів бензину та дизпалива

Відео дня

19:54 За наказом російського генерала Олександра Журавльова, який командував військовою операцією у Сирії у 2016 році, 27 та 28 лютого Харків обстріляли забороненими міжнародними угодами ракетами "Смерч".

18:43 Генштаб ЗСУ, 18:00, 13 травня:

На Слобожанському напрямку основні зусилля противник зосереджує на забезпеченні відходу своїх підрозділів від міста Харкова та недопущенні виходу підрозділів Сил оборони в тил російського угруповання військ, зосередженого в районі міста Ізюм. Підрозділи противника обстрілювали позиції наших військ в районах населених пунктів Петрівка, Питомник, Руські Тишки та Тернова.

17:34 У Харкові починають розселяти людей, які живуть з початку війни в метро. Це робиться для того, щоб готувати підземку до запуску, повідомив Терехов. "Найближчим часом ми починаємо переселяти людей з метро до гуртожитків і готувати метрополітен до запуску". Скільки людей живе зараз у метро, ​​влада не озвучувала.

17:05 Відеозвернення Ігора Терехова:

16:20 Окупант продовжує обстрілювати мирні міста та села Харківщини. 13 травня ворог завдав удари по одному з населених пунктів Лозівської громади. Місцева мешканка отримала поранення. Зруйновано чи пошкоджено не менше десяти приватних домоволодінь, об'єкт критичної інфраструктури, культурний центр. У кількох багатоквартирних будинках вибило вікна.

16:05 У збитій під Харковом російській пташці Мі-28 знайшли підсанкційне обладнання, виготовлене в Італії. Тобто можна говорити про те, що армію Росії постачають західні компанії, оскільки бокс від окуляра нічного бачення зроблено, судячи з дати у 2014 році в Італії. На той час санкції вже діяли.

15:26 У Харкові підірвано три мости, які необхідні для контрнаступу українських сил.

13:30 "Білгороду - приготуватися" Радник голови МВС України Віктор Андрусів на тлі контрнаступу ЗСУ у Харківській області злегка налякав росіян. Натякає, що скоро їм доведеться робити те, що роблять більшість жителів України з 24 лютого – відвідувати бомбосховища. "Тому, я думаю, найближчим часом вони дізнаються, що таке бігати до підвалу, коли все горить удома і все інше", - сказав він.

13:00 Відеосюжет з місця падіння російського вертольота Мі-28, збитого під Харковом. Його обстеження призвело до знахідок, які можуть свідчити про факти постачання обладнання російської армії західними компаніями в обхід санкцій.

12:40 Ремонтні бригади КП "Харківводоканал" вже відновлюють водопостачання на Салтівці. Сьогодні також заплановано провести ремонтні роботи на водоводах у всіх районах міста. Працюють для нашого комфорту 24/7, дякую 🙏

12:10 З'явилося відео з околиць Харкова. Боляче дивитися на те, на що перетворили район ці "визволителі".

11:13 Ракетный обстрел по Лозовской общине - жителей призывают быть в укрытиях.

10:58 Харків бомбили касетними бомбами за наказом генерала, який командував штурмом сирійського Алеппо - CNN. За атакою, як з'ясували журналісти видання, стоїть 79 ракетно-артилерійська бригада, яка підпорядковується генерал-полковнику Олександру Журавльову. Саме ця мерзота влітку 2016 року відповідала за наступ на Алеппо. Тоді місто перейшло під контроль сил Асада.

10:20 Офіс Генерального прокурора повідомляє: "Більше ніж 646 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. Станом на ранок 13 травня 2022 року офіційне число дітей-жертв не змінилося - 226. Зросла кількість поранених - 420. Найбільше постраждало дітей у Донецькій області - 139, Київській - 116, Харківській - 99, Чернігівській - 68, Херсонській - 48, Луганській - 45, Миколаївській - 44, Запорізькій - 28, Сумській - 17, у місті Києві - 16, Житомирській - 15".

10:18 Російські окупанти ракетним ударом знищили Будинок культури в Дергачах, де видавали гуманітарну допомогу.

9:21 Контрнаступ ЗСУ під Харковом зламав плани окупантів і змушує їх відійти з регіону - Інститут вивчення війни. Аналітики вважають, що контрнаступ під Харковом починає нагадувати успішне витіснення окупантів з-під Києва та північних районів країни. Атаки ЗСУ зламали плани загарбників, які відвели сили у бік Рубіжного та Сєверодонецька. РФ може відмовитися від плану оточення українських військ на лінії Ізюм-Слов'янськ-Дебальцеве. Натомість окупанти можуть вибрати дрібніше оточення Сєверодонецька та Лисичанська. Проте, експерти скептично оцінюють потенційні успіхи окупантів у цьому випадку.

03:32 В одному із сіл Харківської області поліцейські встановили факт того, що російські окупанти відкрили вогонь по цивільних жителях з танка.

Раніше в Інституті вивчення війни повідомили, що сили оборони України продовжили контрнаступ на північ від Харкова і відтіснили окупантів до кордону РФ. Воїнам вдалося звільнити кілька населених пунктів.

Вас також можуть зацікавити новини: