Адвокат пояснив, чому уряд відкликав з парламенту законопроект про посилення мобілізаційних заходів / колаж з фото УНІАН

Кабмін відкликав проект закону про мобілізацію, оскільки він не вирішить питань щодо мобілізаційних заходів, а лише ускладнить ситуацію - "призведе до того, що не буде надходжень до державного бюджету, не буде й довіри до інститутів влади".

Документ не відповідає тим завданням, які має вирішувати, поділився думкою адвокат Роман Ухов під час інтерв’ю "Суспільному". "…Є дуже багато суперечностей, невідповідностей Конституції України та нормам європейського законодавства. Є зауваження головного юридичного управління Верховної Ради України. Вказані зауваження є дуже суттєвими, це 48 сторінок", - поділився експерт.

За його словами, до прикладу, неясно, як оскаржувати дії працівників територіальних центрів комплектування та соцпідтримки, якщо вони будуть обмежувати права військовозобов'язаних українців щодо користування грошима.

Відео дня

"Крім того, не зрозуміло, яким чином можна швидко повідомити ТЦК, що ви не маєте можливості прибути за вказаною електронною повісткою. Відповідна особа, навіть маючи законні повноваження туди не з'являтись, може отримати певні санкції, які знімати буде дуже важко... й довго", - зазначив Ухов.

Адвокат підкреслив, що також неясним лишається питання щодо самого вручення електронних повісток, оскільки для цього, по-перше, у реєстр військовозобов'язаних має бути передано дуже великий обсяг відомостей.

Новий закон про мобілізацію в Україні ухвалять чи ні - що повідомлялося

Президент Володимир Зеленський говорив у грудні, що військові попросили про мобілізацію ще до 500 тисяч громадян України. Кабмін наприкінці грудня подав у парламент законопроект, в якому було прописано посилення мобілізаційних заходів. Зокрема, йшлося про зниження мобілізаційного віку з 27 до 25 років та вручення електронних повісток.

Згодом повідомлялося, що у законопроекті багато спірних моментів. Уряд 11 січня відкликав документ з Ради. Міноборони України вже підготувало нову редакцію законопроекту про мобілізацію.

Командир батальйону 5-ї Окремої штурмової бригади української армії Олексій Тарасенко говорив, що мобілізація в Україні 2024 має бути покращена, бо в армії не вистачає молодих солдатів.

Вас також можуть зацікавити новини: