Арестович розказав деталі про звільнення Херсона / фото censor.net

Збройні сили України наразі перебувають близько за 15 км від Херсона, звільнення міста від окупантів – "реальне завдання".

Таку думку висловив радник керівника Офісу президента України Олексій Арестович в інтерв'ю Дмитру Гордону.

"Наші війська, атакуючи правобережний плацдарм – єдиний, який залишився на правому березі в Херсоні, – перейшовши Інгулець, зробили на відстані 50 км систему районів оборони та утримують їх успішно. Російським військам, попри майже двотижневі спроби, не вдалося їх вибити. А це дуже серйозні підстави для визволення Херсона у майбутньому. Херсон уже видно у приціл та біноклі. Уже проступають будинки – все чітко. 15 км [до нього]", – сказав Арестович.

Відео дня

Він закликав не розраховувати, що місто звільнять прямо завтра, "бо війна так влаштована, що 15 км можна йти рік, але, однак, це близько".

Арестович припустив, що операція зі звільнення обласного центру може відбутися лише після отримання Україною необхідної західної зброї.

"Повернути його буде можна тоді, коли ми отримаємо у розпорядження засоби далекобійної артилерії та реактивні ракетні системи типу HIMARS, які дадуть нам змогу вирішити проблему постачання правобережного плацдарму російських військ, перекривши надійно постачання звідти та можливість завдавати ударів по скупченню військ. [Ракетні комплекси] мають прийти, M270...", – нагадав він.

За словами Арестовича, проблема цього плацдарму полягає в тому, що його постачання висить на двох нитках: Каховська дамба та Антонівський міст.

"Вони будуть у межах ураження дуже надійного HIMARS. Будь-які спроби постачати та закріплюватися – це [буде] велика проблема [для окупаційних військ]. Їх можна припинити, така можливість існує, тому визволення Херсона – конкретне реальне завдання", - зазначив він.

Водночас Арестович наголосив, що він лише розмірковує про перспективи та можливості, а не розкриває плани Генштабу ЗСУ.

"Тут-таки треба ще дивитися, які плани у Генерального штабу. Бо ми з вами зараз говоримо вузько, а вони ж бачать усю перспективу. Які завдання вони вирішуватимуть, нам невідомо, відомо лише їм", – сказав радник.

Він нагадав, що під окупацією наразі перебуває майже вся Херсонська область, окрім її північної частини. Окупанти репресують місцеве населення та організували в регіоні кілька катівень.

"З неприємних новин – там вони намагаються встановити такий, "русскомірний", режим. Ще в середині квітня було відомо про дві "мікро-Бучі" в Херсонській області, тобто два села, де були масові розправи, і є оперативні дані про три катівні, схожі на мікро-"ізоляцію" ("Ізоляція" – незаконна в'язниця окупантів на території колишнього заводу ізоляційних матеріалів у Донецьку - - ред.). Кількість жертв там сягала сотень. Вони намагаються репресувати населення. Там є проблеми соціального, економічного порядку... З добрих новин – із 250 тис. населення [Херсона] прийшло отримувати російські паспорти лише 23 особи. І це попри всю пропаганду, списання боргів та всю цю систему стимуляцію, яку вони намагалися застосувати", – розповів Арестович.

Раніше голова прес-центру сил охорони і оборони Півдня Наталія Гуменюк повідомила, що українські захисники успішно просуваються до тимчасово окупованого Херсона, витісняючи російські війська з другого і третього рубежів оборони.

Раніше військовий експерт Олег Жданов оцінив шанси ЗСУ звільнити Херсон до кінця літа: "На сьогоднішній день це дуже оптимістично. Чому? Тому що все буде залежати від темпів і обсягів надходження західного озброєння".

Як відомо, днями ЗСУ відбили першу лінію оборони російської армії поблизу Херсона.

Вас також можуть зацікавити новини: