Окупанти готуються до оборони Херсона / фото Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Російські військові мінують поля на околицях Херсона і не планують здавати місто, готуючись до вуличних боїв.

Про це розповів радник голови ОВА Сергій Хлань, коментуючи ситуацію на правобережжі Херсонської області.

"Кадирівці були першими, хто організовано виходив з Херсона, і сьогодні стало все-таки відомо, з якою метою вони це робили. По-перше - це організовано і показово, а по-друге, знайшлася їм заміна. Зараз окупанти масово проводять замінування на околицях Херсона. Це означає, що лінію фронту, яка знаходиться на відстані 30 кілометрів від Херсона, зараз все-таки посилили за рахунок мобілізованих, які нещодавно прийшли і перебувають фактично на першій лінії. Якраз за їх спинами окупанти проводять тотальне замінування полів, залишаючи тільки дороги, тобто з лінії фронту повернутися можна тільки по дорогах. Тобто фактично окупанти зараз, провівши це замінування другої оборони рашистів, замінили кадирівців, яких використовували як загороджувальні загони", - розповів Хлань.

Він зазначив, що мобілізованих зараз залишили біля лінії оборони фактично гинути. У них там ніякого іншого варіанту немає: вони будуть гарматним м'ясом і будуть просто знищені.

"Окупанти дійсно боротимуться за місто Херсон і проводитимуть вуличні бої. Вони піднімали істерію, якраз провокуючи те, щоб максимальна кількість наших людей виїхала з міста і для них було метою, щоб якраз партизанський рух не допомагав нашим Збройним силам і не бив їх у спину. Тому з цією метою була спровокована масова евакуація, для того щоб максимально зачистити місто від цивільних осіб, крім рашистів. Тому що їм так легше буде виявляти  рух опору і проукраїнськи налаштованих людей, які чекають Збройні сили України", - заявив чиновник.

Контрнаступ ЗСУ під Херсоном: яка ситуація

Збройні Сили України в рамках контрнаступу в Херсонській області до 21 жовтня звільнили 88 населених пунктів.

За даними Сил оборони та охорони півдня України, зараз російські війська переформатують підрозділи в Херсонській області.

Також Володимир Зеленський заявив, що росіяни не збираються залишати Херсон, хоч і влаштували інформаційну операцію про нібито "втечу" з міста.