Окупанти підготували для місії МАГАТЕ цілу виставу на ЗАЕС / фото УНІАН, Анатолій Мудрик

Російські окупанти готують для комісії МАГАТЕ виставу на Запорізькій атомній електростанції. Загарбники хочуть створити картинку, що нібито співробітники АЕС радіють окупації.

Про це розповів військовий експерт Олег Жданов.

Він нагадав, що зараз на станції працюють два енергоблоки і вони підключені до енергосистеми України.

Відео дня

"На даний момент на Запорізькій АЕС працюють два енергоблоки, і вони підключені до української мережі. Ними керує диспетчер "Укренерго". Зараз йде нарощування потужності двох енергоблоків. Найголовніше, що станція зараз забезпечена електроенергією для внутрішнього споживання. Це означає, що харчування інших енергоблоків теж забезпечено", - зазначив експерт.

При цьому він вказав, що Росія готує цілий спектакль для зустрічі місії МАГАТЕ.

"Окупанти змушують український персонал вчити інструкції, що можна говорити, а що ні. Також вони готують підставних людей, які будуть створювати ілюзію того, що персонал станції дуже радий російській окупації, і що дуже просять допомогти переключити АЕС на російську енергосистему. Ось такий спектакль готує Росія", - розповів Жданов.

Крім того, він вказав, що загарбники продовжують обстріли станції, після чого співробітники АЕС намагаються ліквідувати наслідки.

Як повідомляв УНІАН, 25 серпня Державна інспекція з ядерного регулювання України заявила про знеструмлення ЗАЕС – сталося відключення останньою з чотирьох повітряних ліній, через що шостий енергоблок станції відключився від енергомережі.

26 серпня два енергоблоки ЗАЕС після зупинки знову підключені до мережі і виробляють електроенергію для потреб України.

Президент України Володимир Зеленський, коментуючи ситуацію на Запорізькій АЕС, зазначив, що МАГАТЕ та інші міжнародні організації повинні діяти значно швидше, ніж зараз.

Глава МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі зазначив, що готовий особисто очолити місію на станції в найближчі дні, щоб допомогти стабілізувати ситуацію з ядерною безпекою.

Вас також можуть зацікавити новини: