Росіяни окупанти ЗАЕС / фото "Енергоатом"

Російські окупанти влаштували у підземних бункерах Запорізької АЕС справжню катівню, яку цинічно називають "Енергетик".

Про це повідомляється у Telegram-каналі НАЕК "Енергоатом" з посиланням на Східну правозахисну групу.

"Процес знущань контролює сумнозвісне угрупування "Вагнер". Єдиною умовою злочинців для звільнення людей є грошовий викуп. Але й кошти – не гарантія свободи, особливо коли це стосується проукраїнськи налаштованих жителів Енергодару: їх загарбники просто люто ненавидять" , - сказано в повідомленні.

Відео дня

В повідомленні сказано, що ще одним елементом тортур є постійні погрози "кинути в реактор", "влаштувати радіоактивний душ", ""назавжди зробити лисими та без зубів".

Правозахисники припускають, що російські загарбники не пустять місію МАГАТЕ до всіх приміщень на Запорізькій АЕС.

"Ми вважаємо, що комісія МАГАТЕ має провести моніторинг усієї ЗАЕС і також взяти із собою представників МКЧХ та представників Верховного комісара ООН з прав людини, щоб припинити тортури та жорстоке поводження з полоненими в'язниці Енергетик", – наголошують у Східній правозахисній групі.

Як повідомляв УНІАН, 25 серпня Державна інспекція з ядерного регулювання України заявила про знеструмлення ЗАЕС – відбулося відключення останньої з чотирьох повітряних ліній, через що шостий енергоблок станції відключився від енергомережі.

26 серпня два енергоблоки ЗАЕС після зупинення знову під'єднані до мережі та виробляють електроенергію для потреб України.

Президент України Володимир Зеленський, коментуючи ситуацію на Запорізькій АЕС, зазначив, що МАГАТЕ та інші міжнародні організації повинні діяти значно швидше, ніж зараз.

Глава МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі зазначив, що готовий особисто очолити місію МАГАТЕ на станції найближчими днями, щоб допомогти стабілізувати ситуацію з ядерною безпекою.

Вас також можуть зацікавити новини: