Китай розуміє, що Росія програла, заявив Арестович / фото REUTERS

Китай фактично пред'явив Росії територіальні претензії.

Такого висновку настати екс-радник Офісу президента України Олексій Арестович, коментуючи те, що Китай почав на картах повертати китайські назви російським містам.

"Це яскрава подія... Посередництво Китаю означає його розуміння, що Росія програла, і треба готуватися ділити шкуру майже вбитого ведмедя... Це ж міністерство опублікувало, не окрема газета, це не окрема карта, а рекомендація для всіх наступних карт", - заявив він.

На думку Арестовича, китайці розуміють, що РФ зараз перебуває у настільки важкому становищі і тотально залежить від КНР, що вони можуть собі дозволити вже фактично висувати територіальні претензії.

"Захід сьогодні попередив Китай: якщо ви представлятимете військову підтримку РФ, то підтримка України посилиться багаторазово. Їм показують, що це тупиковий шлях, що цим не варто займатися. Я думаю, вони і самі це прекрасно розуміють", - додав він.

Позиція Китаю щодо війни в Україні - що ще повідомлялося

Напередодні японське видання Nikkei Asia повідомило, що провідний аналітичний центр у Пекіні, який контролюється Компартією КНР, випустив звіт про війну в Україні за два місяці до оголошення "мирного" плану Китаю.

У документі стверджувалося, що, за результатами симуляції, бойові дії на території України триватимуть приблизно до літа 2023 року. У зв'язку з цим Китай нібито робить ставку на Росію і вважають, що війна в Україні закінчиться влітку 2023 року.