Окупанти провели "псевдореферендуми" на окупованих територіях / фото "Жовта стрічка"

Ситуація на тимчасово окупованих територіях України напередодні та під час проведення псевдореферендумів з легітимізації результатів російської агресії характеризувалась тотальними репресіями проти мирного населення.

Про це заявила заступник міністра оборони України Ганна Маляр, посилаючись на данні української розвідки.

"Характерними прикладами примусової участі населення у так званих референдумах є те, що з 23 по 27 вересня вулицями тимчасово окупованих українських міст і сіл пересувались так звані "мобільні групи дільничних виборчих комісій" під охороною озброєних російських військовослужбовців, які, погрожуючи зброєю, вручали всім перехожим "бюлетені" і вносили їх до списків учасників голосування", - зазначається у повідомленні.

Відео дня

За словами Маляр, в окремих тимчасово окупованих населених пунктах Запорізької області російські окупаційні адміністрації вдалися до виселення з власних будинків цивільного населення, яке відмовилось голосувати на т. зв. "референдумі" щодо приєднання ТОТ Запорізької області до складу РФ.

При цьому для створення позитивної пропагандистської картинки про добровільну участь громадян тимчасово окупованих територій у фейковому референдумі висвітлення т. зв. "виборчого процесу" в російських ЗМІ здійснювалось шляхом цілеспрямованого розгортання показових "медійних дільниць" та організації роботи на них російських політтехнологів і масовок з числа заздалегідь підготовлених та проплачених колаборантів.

"Вочевидь, що саме поразки на фронті примусили військово-політичне керівництво РФ прискорити проведення референдумів на тимчасово окупованих територіях, у т. ч. залучити їх населення до так званої часткової мобілізації з метою поповнення нищівних втрат російської окупаційної армії", - зазначила Маляр.

Псевдореферендуми на окупованих територіях: що відомо

Російські загарбники 23-27 вересня провели на окупованих частинах чотирьох українських областей -Херсонської, Запорізької, Донецької і Луганської - псевдореферендуми для приєднання до Російської Федерації.

Країни "Великої сімки" і Європейського Союзу заявили, що запровадять санкції проти РФ за організацію цих псевдореферендумів.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна не буде миритися з будь-якими спробами Росії захопити наші землі та наголосив, що головним завданням зараз є координація дій з партнерами у відповідь на організовані Росією фальшиві референдуми та пов’язані з ними загрози. У зв’язку з цим Зеленський вчора та сьогодні проводить численні переговори з міжнародними партнерами.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що останні дії держави-агресора породжують загрози для безпеки наших співвітчизників, які перебувають в полоні, а саме – використання військовополонених і цивільних заручників в якості мобілізаційного ресурсу для поповнення підрозділів окупаційних військ. Він наголосив, що це грубе порушення норм Женевських конвенцій і черговий злочин РФ, оскільки окупаційна влада не може примушувати військовополонених служити в її збройних чи допоміжних силах.