Танк PT-91 Twardy / Фото-2 Brygada Zmechanizowana Legionów im. Marszałka Józefa Piłsudskiego

Цілком ймовірно, що Польща надасть Україні танки PT-91 Twardy, яких у неї 232 одиниці на озброєнні. На користь цього рішення може говорити спрощена логістика, через те, що цей танк - польська модернізація радянського Т-72, а також можливість "кругового постачання", коли Варшава замість них отримає від США танки Abrams.

Також не варто забувати, що Польща вже передала Україні дві сотні Т-72М, які залишились в неї з часів Варшавського договору. І відмова від цієї машини для Варшави цілком логічний та очікуваний крок. 

Можливості PT-91 Twardy

Для Польщі модернізація PT-91 Twardy стала першим викликом з модернізації радянського озброєння у 90-х роках з опорою виключно на власні сили. Під час робіт над ним оборонна промисловість цієї країни мали вирішити цілу низку задач, що перетворило цей проект на справжню національну бронетанкову програму.

Відео дня

Справа в тому, що заміняти прийшлось ключові елементи машини. По-перше, з метою посилення бронювання був розроблений власний динамічний захист ERAWA. Її призначення - збільшити стійкість машини проти кумулятивних боєприпасів. Характерною особливістю цього захисту є вкрай щільне встановлення елементів майже без зазорів.  

Танк PT-91 Twardy / Фото-2 Brygada Zmechanizowana Legionów im. Marszałka Józefa Piłsudskiego

По-друге, була оновлена система керуванням вогнем, шляхом встановлення власної розробки DRAWA, яка передбачала заміну прицілів із встановленням, спочатку, приладу нічного бачення, а потім і тепловізора у навідника. У систему включений лазерний далекомір з балістичним обчислювачем.

Таке оновлення системи у рази підняло точність ведення вогню, а також значно спростило наведення. Не говорячи про те, що танк взагалі отримав можливість вести бойові дії у ночі. Окрім того, нічні засоби спостереження також отримав командир машини й механік водій.

Через посилення бронювання, маса машини зросла до 46 тонн і з метою збереження ходових характеристик була проведена ремоторизація. PT-91 Twardy отримав новий 850-сильний двигун S-12U польського виробництва, який є модернізацією радянського 780-сильного В-46. Також механік-водій отримав контрольно-діагностичний блок, який дозволяє оцінити параметри роботи двигуна та трансмісії.

Танк PT-91 Twardy / Фото-2 Brygada Zmechanizowana Legionów im. Marszałka Józefa Piłsudskiego

Особливості PT-91 Twardy

Треба враховувати, що абсолютна більшість PT-91 Twardy не створювались з нуля, а є прямою модернізацією Т-72 із заміною систем, ремоторизацією та посиленням бронювання.

Також сам танк Т-72, особливо у версії для країн Варшавського договору, має гіршу броню ніж танки, які вироблялись для армії СРСР. А динамічний захист не додає захищеності проти основного танкового боєприпасу - підкаліберного снаряда. Цікаво, що Польща навіть розглядалась можливість посилення і протиснарядного бронювання, але вартість цих робіт, а також обмеження можливостей підвіски машини не дали реалізувати її.

Водночас версія PT-91 Twardy, у прямому порівнянні, значно краща за вже передані Т-72М, а також югославської версії Т-72 - М-82, які постачаються до України.

Танк PT-91 Twardy / Фото-2 Brygada Zmechanizowana Legionów im. Marszałka Józefa Piłsudskiego

Характеристики PT-91 Twardy

  • Екіпаж: 3 людини
  • Калібр гармати: 125 мм
  • Вага: 46 тонн
  • Двигун: 850 к. с.
  • Питома потужність: 18,47 к. с. / т
  • Максимальна швидкість: 60 км / год

Вас також можуть зацікавити: